Какъв е залогът на каталунския референдум

OFFNews 27 септември 2017 в 11:01 5352 0

Снимка Pixabay

Испанската провинция Каталуния се готви да гласува в неделя на референдум за независимост въпреки съпротивата на централното правителство в Мадрид и на съдилищата - на карта са заложени единството на страната и политическото оцеляване на испанския премиер Мариано Рахой, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Заради засиления натиск на Рахой върху региона, включително арестите и конфискуването на материали за референдума, някои каталунски лидери намекнаха, че той тласка страната обратно към тъмните дни на диктатурата. Рахой обаче не се поддаде на призивите на поддръжниците на твърдата линия да поеме административно контрол над Каталуния, припомня изданието.

Каталуния е една от 17-те испански автономни области. Тя има 7,5 милиона жители и дава близо една пета от испанския БВП, равностойни на икономиката на Португалия. Също като други части от Испания, тя има собствени език, култура и история. В неделя каталунците се готвят да гласуват за независимост. Последствията са непредвидими. Преди пет години Испания беше изпаднала в дълбока финансова криза и политиците в Мадрид и в Барселона спореха повече за пари, отколкото за суверенитет. Сепаратистките каталунски лидери обаче заявяват, че няма да се върнат на масата за преговори, за да обсъждат само финансовите въпроси.

Политическата ситуация е сложна и в Мадрид, и в Барселона. Провалът на идеята за независимост може да доведе до падане на каталунското правителство, а евентуално задълбочаване на кризата може да накара опозиционните партии да поискат сваляне на Рахой. Най-голямото предизвикателство обаче може да се окажат улиците на Барселона. Не е ясно как ще реагират каталунците, ако централната власт разпореди засилване на ограниченията.

Една независима Каталуния би станала средно голяма европейска страна, а Барселона е един от най-космополитните градове в Европа. Икономистите спорят дали евентуално изтегляне би навредило значително на икономиката на региона, или би отслабило останалата част от Испания - но са съгласни, че в краткосрочен план ще има икономическа цена, докато двете страни се приспособят към новите реалности. Много би зависило от условията, при които се осъществи евентуалното напускане на Каталуния, включително как ще се разпредели испанският дълг и дали Мадрид ще наложи икономически санкции. Под въпрос е и дали регионът ще може да остане в ЕС и да продължи да използва еврото. Най-радикалната каталунска сепаратистка партия не иска да има нищо общо с единната европейска валута, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови