Галъп интернешенъл: Над 40% у нас искат повече жени в политиката, за да е по-добър света

OFFNews 19 август 2019 в 13:41 2387 1

Светът би бил по-добро място с повече жени в политиката. Българите са сред поддръжниците на тази идея.

Изводите са от ежегодните глобални изследвания на световната асоциация „Галъп интернешънъл“ (в сътрудничество с УИН). Данните са обобщени от „Галъп интернешънъл“ специално за Българската национална телевизия, представени в предаването #Европа и легендарната рубрика „Къде сме ние“ на „По света и у нас“. 

На респондентите по света бе зададен въпросът „Ако политиците бяха предимно жени, според Вас дали светът щеше да бъде по-добър, по-лош или същият?”. 34% посочват, че светът, като цяло, би бил по-добър. 17% са на обратното мнение. 41% от запитаните смятат, че не би имало разлика. Останалите 8% се колебаят.

Северна и Южна Америка отбелязват най-голяма разлика в полза на тези, които смятат, че повечето жени в политика ще имат положително влияние върху света.

Близкият Изток и Северна Африка са единственият регион, в който респондентите като цяло посочват, че светът не би бил толкова добро място с повече жени в политиката, като опцията „по-лош” бележи минимално предимство пред опцията „по-добър“.

Докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, религиозно-културната традиция има очевидно влияние. Полът също. При жените очакването, че светът ще бъде по-добър, ако политиците бяха предимно жени, е закономерно много по-силно.

Къде сме ние?

Обществото в България изглежда по-толерантно към идеята жените да представляват по-голямата част от властта в света. У нас 41% отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% – избират опцията „ще бъде същият”, а 7% казват „по-лош”. 17% се колебаят или не отговарят.

Сериозната преднина на „по-добър” пред „по-лош” нарежда страната ни сред принципните поддръжници на идеята за повече жени в политиката.

Страната ни е и сред най-толерантните в региона. За сравнение, средно за Източна Европа, делът на вярващите, че светът ще е по-добър с повече жени в политиката, надвишава този на смятащите, че ще е по-лош с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 процентни пункта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови