Галъп Интернешънъл: Почти 3 млн. българи смятат, че световната война чука на вратата

Мнозинството одобрява външната политика на Борисов, иска твърди действия у нас

OFFNews Последна промяна на 09 април 2018 в 12:20 4852 4

53% - около 2.9 милиона пълнолетни българи, смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт.

Това показват данните от експресен сондаж на Галъп нтернешънъл, проведен 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона. 

34% от запитаните (близо 1.9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят.

На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика. 

62% намират, че Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов, коментират социолозите. Доказателство за това е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 62% приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33% смятат, че преговорите са излишни, допълват от Галъп Интернешенъл. 

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71% и т.н. 

Данните са от експресен сондаж по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона с ползване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните. Независим от външно финансиране. Максималното стандартно отклонение е ± 3.5 при 50% дялове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9214

4

XR4

11.04 2018 в 01:43

"...Почти 3 млн. българи смятат, че световната война чука на вратата..."
Трябва да станат 80% и тогава всичко ще си дойде по местата...