Галъп интернешънъл: 37% от българите одобряват политиката на Путин в Сирия

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2018 в 15:24 3415 2

Четирима от десет респонденти в глобален мащаб оценяват руската намеса в сирийския конфликт като „позитивна“. По-малко от една трета от интервюираните виждат руската роля като „негативна“. 

Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 54 569 души от цял свят. Изследване е част от ежегодния изследователски проект на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, наречен „Край на годината“ - ежегодна традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. Тази година то беше проведено от световната асоциация “Галъп интернешънъл“ в сътрудничество с УИН в 56 страни. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал – 95%. 

Другия много дискутиран въпрос, потенциалната руска намеса в последните президентски избори в САЩ и повлияването на резултатите от тях, разделя мненията по света на три: 37% от запитаните по света смятат, че е възможно Русия да е повлияла на резултатите от изборите, 33% споделят обратното мнение и останалите 30% нямат конкретно мнение по въпроса.

Въпросът за ролята на Русия в сирийския конфликт разделя мненията и на Стария континент – „негативно“ доминира сред страните от Западна Европа, а на обратното мнение са страните от Източна Европа и европейските страни, които не са членки на Европейския съюз. 

В България намесата на Русия в Сирия се приема положително с около 37%, а негативно - сред 19%, но като цяло обществото ни не желае да дава крайни оценки или да изрази мнение по въпроса - 44% остават в „междинната“ позиция между двете опции. 

Недоволни от руските действия са САЩ и Латинска Америка, докато Близкият Изток, Източна и Западна Азия, Индия и самата Русия споделят мнението, че руските действия в Сирия имат положителен ефект. 

Най-голям дял на споделящите мнението, че Русия е изиграла определена роля в президентските избори в САЩ, е отчетен в западноевропейските страни и САЩ. Опонентите на тази теория са респондентите от Латинска Америка, Азия, Източна Европа и Близкия Изток.

У нас мненията са типични за източноевропейци: съгласни с наличието на руска намеса в американските избори за президент са 16%, на обратното мнение са 37%, но и тук българското общество не иска да стига до крайности и 47% от респондентите не изразят своето мнение по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

2

Hissarion

23.02 2018 в 16:06

Западноевропейците виждат от своята камбанария действията на съперничеща им велика сила.
Източноевропейците пък усещат че прекрояване границите на Сирия, означава проблеми и по нашите граници.