Quantcast

Франс прес: Най-лошото за руската икономика предстои

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2014 в 11:15 16642 30

Главоломно растящи цени и крехка банкова система. Това е състоянието на Русия в момента. Рублата е стабилизирана, но Русия все още е изправена пред тежките последици от сътресенията в страната през изминалите дни. 

С облекчение приключи седмицата за руснаците. След като имаше период, когато 80 рубли се разменяха за долар и 100 за евро, в момента рублата стигна до ниво 60 за долар и 73 за евро. 

Двоен удар за Русия се оказа спада в цените на петрола. 

В понеделник рублата падна с 10%, а във вторник с 20 на сто. В този момент Интернет сайтовете и част от магазините са били препълнени, а целта на посетителите е била да купят всичко, от което имат нужда, преди в сила да влязат новите, увеличени цени. 

На пресконференция президентът Владимир Путин заяви, че страната ще се възстанови, но призна, че този процес ще отнеме около две години, пише агенция Франс прес, цитирана от news.yahoo.com.

"Доверието е разклатено - в банката, във валутата, в икономиката", заявява анализаторът Крис Уийфър. Тенденцията, според него, е през следващите 6 месеца икономиката да става все по-зле.

Ситуацията в Русия е и причина част от магазините да затворят. Аpple реши да преустанови продажбите си в руския онлайн магазин. От ИКЕА пък заявиха, че може да има известни разминавания между цените в Интернет страницата им и на място в магазина. Веригата преустанови продажбата на кухни и битова техника. 

Две марки коли - Опел и Шевролет, вече не се доставят в автокъщите. 

Има опасност и част от световните марки да изчезнат от руския пазар, е мнението на много от жителите. 

Вече е налице и спад в доходите на руснаците в сравнение с 2013 г. 

"Валутната криза се разпространява и в банковия сектор", пише Уилям Джаксън в Capital Economics.

Руските депутати одобриха законопроект за рекапитализация на банките на стойност един трилион рубли. 

Положението в Русия припомни на голяма част от руснаците 1998 г., когато държавата не успя да плати дълга си. Мнението на специалисти е, че няма как да се направи паралел между двете ситуации, тъй като сега страната е в добра финансова форма. 

Резервите на Централната банка се равняват на 400 000 000 000 щатски долара.

Публичният дълг е малко над 10 на сто от БВП. Бюджетът остава балансиран.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.12 2014 в 22:31

Бирникъ, руснаците реагират първосигнално когато им покажеш враг или фашист, защото повечето още жиеят във Войната, то и филмите им на 60% са за Второй Мировой... Руснаците би трябвало да се обединят около върпоса: Защо са най-богатата на ресурси страна, с най-голямата територия, с 2 пъти по-малко население от САЩ, а живея по-зле дори от чехите или поляците например?
И никой не се радва, че обикновения руснак страда. Чудят им се за яий им е на гол гъз чифте ракети?

23.12 2014 в 21:12

Ама чакайте бе, руснаците не обичат парите, те си падат само по православната духовност. Всеки ден удрят по няколко православни шота и всичко си идва по местата.

23.12 2014 в 12:23

НЕ-е-е-е ... Най-лошото за руската икономика вече свърши /днес $ = 53 рубли, Е = 65 рубли/. Русия се пренастрои бързо към източните и централно азиатски пазари. Сега започва лошото за нас = Русия хептен ни отряза нас ... и ЕС като цяло

23.12 2014 в 10:02

ЦБ РФ по итогам аукционов валютного репо в понедельник предоставил банкам 3,985 млрд долларов, следует из данных регулятора.

В виде кредитов на 28 дней Банк России размести 3,942 млрд долларов - рекордную сумму для месячных операций. Еще 43,2 млн поступило в систему в рамках валютного репо на 12 месяцев.

Суммарно с начала долларовых репо в ноябре ЦБ предоставил рынку 14,2 млрд долларов.

Изначально эти операции не пользовались спросом. Исправить ситуацию помогло смягчение условий. В начале декабря ЦБ снизил ставки по ним до LIBOR + 0,5 процентного пункта, а на прошлой неделе начал принимать в качестве залога нерыночные активы, включая валютные кредиты российских компаний.

Долларовые репо ЦБ РФ ввел после неудачных попыток сдержать обвал рубля прямыми интервенциями. За октябрь для поддержки курса на валютном рынке было продано почти 30 млрд долларов.

В ноябре ЦБ отказался от продаж резервов на границах бивалютного коридора и начал предоставлять банкам долларовую ликвидность в кредит.

23.12 2014 в 00:16

Защо жабарите не се занимават със СОБСТВЕНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ - в Марсилия вече 70% от населението са мангусти; черни, жълти и арабели са плъзнали из Прованса; мюслиманите се размножават като зайци.

Дори минстърката на културата им не е прочела НИТО ЕДНА КНИГА НА ФРЕНСКИ, и носи странното "френско" име Kim Jong-suk; за пред аудиторията прекръстена набързо на Fleur Pellerin.

Еми поне да беше от Северна Корея...

22.12 2014 в 20:35

Ъ-ъ, няма да ги опростят. Не и на Оланд, нито докато Меркел дрънка, каквото дрънка. И дори някой да ги съжали, след последните изнасилени писъци на Маккейн и Кери - просто забрави. "Пацаны не поймут":) такова действие.
Освен дето тия пари вече са обещани на когото трябва. За новия им проект за по-малък от "Иван Рогов" десантен кораб, и не помня още за какво. Но вече са обещани.
От чисто дисциплинарни съображения - също няма. Ще използват случая да дадат урок на запада, че приличните хора не се държат като пияни тролове в интернета, и че за приказките си всеки трябва да отговаря. Понеже явно урока с Южния поток още не е стигнал до централните ганглии в основата на опашката на англоезичното влечуго.

22.12 2014 в 19:53

Гацо каза!
За Стефан, точно така е, франсетата да плачат над своята икономика, че и тя е ... дупка до дупка... И дългът към РФ не е малък, но преди дни Путин на срещата Внуково с Оланд бе много лаконичен – “ако ни върнат парите, които сме дали...”, без да казва за неустойки... т.е. Може да опростят неустойките на Оланд...
Тръгнал някой книжен плъх-аналЛИЗАТОР да плаче за руската икономика...
Че Назърбаев преди дни директно го рече на Оланд (посещение в Астана –Целиноград): “Не подценявайте мощта на Русия, това е велика държава. Сега Русия има проблеми със санкции и т.н., НО, НО... нефта си остава на тяхната земя, остава газта, остават всички руди, земя и пак земя, и народ и пак народ...”
Та, напълно си прав – да си гледаме нашите проблеми, и да “връзваме” за чуждите
"Rebus sic standibus!" (на турски, използван от българи – това е дереджето).
Гацо каза!

22.12 2014 в 17:20

Що Франс прес не вземе да се замисли откъде да вземе 4 милиарда евро, които има да плаща на руснаците за Мистралите, ми се затръшкала за квото не я питат:))

22.12 2014 в 13:29

Редакционната политика на ОФФневс е пределно ясна. Такава, каквато е спусната от донорите. Но освен анализа на ФП, има и други анализи, също от френски източници, които не биха намерили място тук, поради умереност, обективност, баланс и т.н.:
"Руснаците остават сплотени зад своя лидер, особено по време на трудни изпитания. Те са оцелели въпреки 25-те млн. загинали при комунизма и 26-те млн. жертви при нацизма. Те успяха да оцелеят при 1800% инфлация през 1992 г., която парализира страната. Те умеят да търпят страданието и не се страхуват от трудностите. След едно хаотично начало на седмицата, руският президент се изказа в четвъртък, за да успокои съгражданите си, както и международните пазари. Според писателя Владимир Федоровски, вместо да бъде отслабен, Путин дори би могъл да излезе още по-силен от кризата.

Владимир Федоровски е руски писател от украински произход, който днес е най-издаваният във Франция. Дипломат, той изигра активна роля за падането на комунизма, бе двигател на перестройката, а след това и говорител на една от първите руски демократични партии. Федоровски е автор на множество книги за митологизираната Русия.

- Путин се изказа в четвъртък, след зрелищното падане на рублата тази седмица. Какво трябва да запомним от речта на руския президент?

- Ручта на руския президент беше истински еквилибристичен номер, колективна психотерапия, предназначена едновременно за руския народ, за международните финансови среди и за вътрешния пазар. Той прие своите грешки и заяви, че си дава две години, за да подобри положението. Впрочем рублата вече започна да се възстановява, след намесата на централната банка и най-вече на правителството.

- Това достатъчно ли е, за да успокои руснаците и пазарите?

- Всеки може да бъде успокоен от неговото изявление, в което той се обърна и към едните, и към другите. Краткосрочно, неговият еквилибристичен номер изглежда, че донесе плодове.

Речта му бе насочена особено към неговите съграждани, които страдат от кризата. Владимир Путин пое отговорност за недостатъците на своята политика и обеща подобрения в следващите две години.

Констатитараме също в тази реч една нова тоналност, по-умерена, по-дружелюбна и отворена за диалог със Запада. Тя вече се усети при изненадващото посещение на Франсоа Оланд в Москва. Явно Владимир Путин се стреми да успокои топката, особено спрямо Европа, което би трябвало да допринесе за успокоението на международните пазари.

- В крайна сметка, това рухване на рублата на крехкостта на Русия и на нейния лидер ли се дължи? Путин колос на глинени крака ли е?

- Западните анализатори вземат желанията си за реалност. С други думи, те биха искали тази криза да причини падането на Путин; впрочем няма нищо подобно. Засега няма никакъв признак за намаляване на популярността на руския президент.

Както видяхме, Владимир Путин се стреми да помири противоположностите, да намери средно положение, което може да успокои всички страни: в обкръжението на президента някои желаят скъсване на отношенията със Запада и смятат, че европейските санкции са идеален повод за преориентиране към Китай, към Азия; обратното, други желаят Русия да се помири с Европейския съюз. Путин трябва да съчетава тези противоположни стремежи и досега той се справя особено добре.

Освен това руският президент остава ценен от едно население, което, исторически погледнато, по време на криза развива националистически рефлекс. Тук откриваме руския манталитет на обсадената цитадела: поставени натясно, гражданите се чувстват жертви на западен заговор и се обединяват зад своя водач. Парадоксално, сегашната криза далеч не отслабва Путин, а го прави по-силен.

- Докато изглежда в състояние да спечели дипломатическата война, не е ли на път Владимир Путин да загуби икономическата война?

- Понятието “икономическа война” съвсем не е ясно. Най-напред, руският президент прие своите грешки и заяви, че сегашната криза е до голяма степен следствие на забавянето на националната икономика. С други думи, Русия не е използвала достатъчно парите от петрола или газа, за да подобри своите оръдия за производство и да води умна индустриална политика. Тя не е трансформирала своята икономика и така е изостанала значително спрямо западните страни. Някои хора в обкръжението на Путин виждат европейските санкции като шанс за Русия, която, изолирана, ще бъде принудена да рефомира своята икономика, за да произвежда благата, които досега обичайно е внасяла.

- Каква роля изиграха западните санкции в тази икономическа криза?

- Путин смята, че санкциите са допринесли, в размер на една четвърт, за сегашната криза. В действителност, тя се дължи най-вече на сливането на факторите, за които вече говорихме, и особено на забавянето на руската икономика в контекста на глобализацията. Така че Путин иска вече да реформира системата на производство, благодарение на парите от петрола и и газа: това е главното предизвикателство пред него в близките години.

Може обаче да се каже, че санкциите бяха контрапродуктивни в геополитически план. Те биха могли да накарат Русия да сключи военен съюз с Китай. Те засилват също антизападните сили в страната.

- Каква е според вас отговорността на САЩ за рухването на рублата?

- Всеки знае, че САЩ, Саудитска Арабия и Европа вече използваха подобна тактика, за да причинят рухването на Съветския съюз.

Путин можеше при своето изказване да наблегне на този въпрос и да играе на патриотичната струна, порицавайки чуждите страни. За голямо щастие, той предпочете да произнесе по-премерена реч, като изпрати все пак няколко копия към Запада. Неговата цел вече е да възстанови климата на разбирателство, а не да налива масло в огъня. Попаднал в буря, той се стреми да приземи самолета, като максимално избягва турбулентността.

- Тези икономически трудности могат ли да променят политиката на Владимир Путин?

- В речта си руският президент постави акцент на идеята за автономия, за самодостатъчност: той желае една независима Русия особено по отношение на Запада. Путин предпочита да създаде нов полюс заедно с Китай и Индия.

Основният въпрос е за срока: ще може ли руският президент да изпълни своите обещания? Ще успее ли да трансформира националната икономика? Той вече поиска от руснаците да положат допълнителни усилия, за да се подобри положението на страната.

- Накрая, можем ли да си представим днес неговото падане?

- Абсолютно не. Путин остава неизбежна фигура в руския политически живот и според мен неговото падане от власт е само фантазия.

Руснаците остават сплотени зад своя лидер, особено по време на трудни изпитания. Те са оцелели въпреки 25-те млн. загинали при комунизма и 26-те млн. жертви при нацизма. Те успяха да оцелеят при 1800% инфлация през 1992 г., която парализира страната. Те умеят да търпят страданието и не се страхуват от трудностите.

Този манталитет понякога е труден за разбиране от един западен човек. Има един показателен анекдот: гледах в компанията на един опитен американски посланик реч на Барак Обама, в която американският президент се поздравяваше, че е изолирал руснаците. Тогава посланикът каза, че по-добре би било да бе изолирал Путин, и че Обама е новак. Отговорих му, че президентът би трябвало да препрочете Толстой; а той ме поправи: “Не: той трябва да прочете Толстой”.

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: Гласове"

22.12 2014 в 13:18

Само Вуте сака да си пали къщата, да изгори на Нане плевнята, или както беше там.
Не мога да разбера, как нормален човек, дори възпитан в евро и атлантически ценности, може да се радва на трудностите, които изпитва някой друг.
Още повече, че интелигентните хора не искат да губят дори и тогава, когато ще загубят по-малко.
Дали анализът на ФП ще се сбъдне, ще видим. Важното е, че и германски политици си дават сметка за глупостта да наложиш санкции на държава като Русия:

"Нито Германия, нито Европа са заинтересовани руската икономика да изпадне в хаос, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел в интервю за в. "Тагесшпигел".

Затова според Габриел политиката на продължаване на санкциите срещу Русия е грешна. Според него обстановката сега се нагнетява не само от САЩ, които предлагат Украйна да стане член на НАТО, но и от някои други страни. Нашата цел е не да се постави Русия на колене, а да се постигне мирно уреждане на конфликта в Украйна, подчертава германският вицеканцлер.

Той посочи, че на Европа сега й е нужна ново разведряване.
Италианският премиер Матео Ренци също се изказа за подобряване на отношенията с Русия.
В интервю за италиански вестник, цитирано от агенция РИА "Новости", Ренци подчертава, че Русия има стратегическо значение за Европа. Според него една от важните задачи на 2015 г. трябва да е подобряването на отношенията между Европа и Русия.

"Не одобрявам еуфорията на мнозина в ЕС за успеха на санкциите срещу Русия. Не виждам никакви причини за радост. Не виждам защо трябва да сме доволни, ако руската икономика се срине". Това предупреждение отправи австрийският канцлер Вернер Файман, който се противопостави на призивите за по-строги санкции срещу Москва. "Ще отрежем клона, на който седим, ако издигнем нова стена за руската икономика", коментира още австрийският канцлер в интервю в. "Остерайх" Файман.

Разкол в Европа за санкциите

На ЕС му е все по-трудно да се придържа към единно мнение за санкциите срещу Русия и срещата на върха тази седмица показа това. Засега Европа е единна в отношението си към Русия, но това единство е много крехко, отбелязва "Ди цайт". Една от причините изданието вижда в това, че страните от ЕС трябва да се "противопоставят" на Русия при различни условия: едни зависят повече от Русия, а други по-малко. Със задълбочаването на конфликта между Запада и Русия тези различия стават все по-видими, затова в ЕС все по-често може да се чуе мнението, че санкциите трябва да бъдат отменени или поне смекчени, добавя "Ди цайт". Подобно мнение изразява и "Зюддойче цайтунг". По време на предколедната среща на върха ръководителите на страните от ЕС "се оказаха опасно близо до разкола за политиката спрямо Русия, пише изданието. То смята, че падането на рублата и евентуалните бъдещи икономически проблеми на Русия само ще засилят разногласията в ЕС. На свой ред "Ди велт" отбелязва, че макар официално европейските ръководители да се придържат към единно мнение, когато стане дума за антируските санкции, някои от тях си позволяват да се изказват против (санкциите).

Прочети цялата статия тук: Германия дава заден за Москва - Поглед Инфо"
Цъкнете няколко минуса, това ще ви направи велики !
В собствените ви очи !