"Долу ръцете от Благо Джизъса"

Божидар Димитров Последна промяна на 22 юли 2015 в 16:07 10333 19

Божидар Димитров.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров изпрати до медиите коментар, свързан с арестуването на футболиста Благой Георгиев заради оскверняване на Колизеума в Рим.

Публикуваме мнението му без редакция:

Опитът на футболиста Благой Георгиев да си напише името върху колона от римския Колизеум, който грози със съд и затвор за нашия юнак, поне в България не заслужава да бъде толкова жестоко порицаван. Защото драскането по стени, колони и прочия древности е част от българската народна култура от много стари времена.

Историците и археолозите знаят, че средновековните българи са драскали по камъните на крепостните стени, по стените на църквите и дворците надписи-графити. Повечето са с „мръсно” съдържание. Текстът им е приблизително следният: „Аз Пено Овчар слязъх на реката за водопой на овцете. Там Пена переше ризи. И аз клецах Пена ("клецах" е старобългарски глагол, еквивалент на днешния е…х, б.а.).

Археолозите дълго не публикуваха от срамежливост тези графити. Най-сетне един преди тридесет години публикува част от тях. Двама други (акад. Гюзелев и проф. Казимир Попконстантинов) се сетиха, че всички „автори” са от ниски социални групи – овчари, земеделци, ковачи, войници. И че писанията им са на напълно правилен от граматична гледна точка български литературен език. Ерго, грамадна част от българите (около 70%) от всички социални групи са били грамотни. Нормално – в енорийските училища децата се учат да пишат и четат на роден говорим майчин език. Докато в Европа на мъртвия отдавна, но иначе официален за църкви и държави, латински език грамотност имат само 2% от населението. Императори като Карл Велики дори са неграмотни, което дава повод на Георги Димитров да се гаври с него на Лайпцигския процес.

В тези графити има и немръсни надписи. На известната колона на Иван Асен ІІ по повод на Клокотнишката битка изписана с едър тържествен шрифт някой средновековен Благо е изчукал със ситни букви: „Аз Драган писах”. Не е издържал човека. Ще остане Иван Асен ІІ в историята, а той Драго не. Айде-де.

Та и от подписът на Благо Джисъза щеше да остане нещо за бъдещите историци. Те щяха да пишат след 200 години: „Не е за вярване, днес, когато спортният ни музей е пълен с купи за първи места на световни и европейски първенства, че е имало период във футболната ни история, че са ни били като маче у дирек на всички първенства. А на тези на клубните отбори още в първия предварителен кръг сме падали от селски отбори. Причините за това са неизвестни. Още повече, че имаше сигурни археологически доказателства, че футболистите ни са били грамотни. Един от тях дори се е подписал на колона в Римския Колизей”.

Божидар Димитров

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.07 2015 в 18:56

някой карабинер не го ли е изклецал на място? с голямата карабина...

23.07 2015 в 11:29

Харесва ми тънката ирония в писмото

22.07 2015 в 21:56

Не съм фен на Б.Димитров, но това писмо ми хареса. Явно от време оно избиваме комплекси повече на думи отколкото на дела. Историята мълчи дали наистина Пено Овчар е таковал Пена, но сигурно като го е написал е изпитал почти същото удоволствие - хеле пък ако и Гошо Козар го е прочел и завидял. Но народопсихология - нищо не можеш да направиш.
Наскоро бях в Рим и естествено и в Колизеума - не усетих някакъв вътрешен порив да драскам по стените. Но аз и за ГЕРБ не гласувам та не съм от представителната извадка.

22.07 2015 в 20:19

Шибаняка пропуска важно уточнение. Никой не е казал, че в миналото не е имало простаци. Ние осъждаме сегашните простаци и прототия.

22.07 2015 в 19:51

старческа сенилност в действие
не,че и като по-млад го биваше кой знае колко

22.07 2015 в 19:37

Професора е прав.От време оно българина само с оная си работа е вършил нещо смислено.

22.07 2015 в 19:24

дали е сарказъм? по скоро опит. божо е ниска топка по всички въпроси. но селските идиоти са винаги готови... след определен градус...който достигат още преди обяд! за темата не си струва да се говори.

22.07 2015 в 19:17

Е па и язе съм истенси българин бе! Че и грамотен - ей на, веднага ще ме познаете:

КОР, КОР, КОР, КОР!!
КОР, КОР, КОР!
КОР, КОР, КОр, КОР, КОР!!

... и си бегам.

(а на Божо, дето знае на старобългарски всички форми на "клецам", ако някой го види, да му обясни кво е на новобългарски "КОР")

22.07 2015 в 19:08

прав си Roxy, славчо е обезчестен от божо - има графоти за това :)

22.07 2015 в 18:45

Е какво стана сега?
Реаниматорските седерунгелите не отбирали от САРКАЗЪМ.
Може ли така?
глисто иванов бара ли го саркастично на кожената седалка?