Да се надяваме, че на другаря Ху Дзинтао просто само му е прилошало…

Иван Орлинов 22 октомври 2022 в 17:20 11034 2

XVII конгрес на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики)

Снимка wikimedia.org

XVII конгрес на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики)

Насилственото извеждането на Ху Дзинтао от президиума на конгреса преди заключителната реч на Си Дзипин – провокира една много ярка историческа аналогия: Ху Дзинтао е бивш генерален секретар на Китайската комунистическа партия, от когото Си Дзинпин наследи партийната власт.

Аналогията с XVII конгрес на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики)

Конгресът се провежда в началото на 1934 г. в Москва и по-късно получава две названия: по времето на Сталин – „Конгрес на победителите“, а след разгрома на „култа към личността на Сталин“ – „Конгрес на разстреляните.

Повод за това двузначно интерпретиране служи фактът, че на конгреса са установени окончателно диктаторските позиции на Сталин в партията и държавата, а остатъците от вътрешно партийната опозиция са окончателно отстранени и по-късно нейните представители - физически ликвидирани. Репресираните ги извеждат непосредствено преди доклада на Сталин, когато той изчаква да „спрат нестихващите овации“. Овациите прерастват в истерия, а офицери от НКВД обикалят редовете и извеждат делегати. Някои ги изнасят защото са в несвяст.

В отчетния доклад пред конгреса Сталин се нахвърля с жестока критика срещу „партийните бюрократи“ саботиращи „нормалното функциониране на партията“. Според него:

„Те наивно се надяват, че съветската власт няма да се реши да ги „пипа“ заради предишните им заслуги. Тези „ояли се велможи“ напразно мислят, че са незаменими.“

В закрития доклад на ХХ конгрес на КПСС през 1956 г., на който Хрушчов развенча „култа към личността на Сталин“ се посочва, че от общо 1958 делегати, 1108 са били арестувани по обвинения за „контрареволюционна дейност“.

Известният изследовател на съветската система М. С. Восленский пише:

„Незаконно“ бяха репресирани 97 членове и кандидат-членове на ЦК на партията, избрани на предишния конгрес, от общо 139. Петима извършиха самоубийство, един – Киров беше убит в резултат на покушение. От репресираните 70% - бяха ликвидирани през периода 1937-1939 г. Убивани са били най-често по групи. Повече от половината са били разстреляни в продължение на 8 дни“.

Остава да се надяваме, че на другаря Ху Дзинтао просто само му е прилошало…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

2

Diogen

22.10 2022 в 19:54

Прилошало му, паднал по стълбите и се самообесил. Формулата на елиминирането на старите врагове действително е заимствана от диктатора Сталин. Той чистеше наред и после другарите бяха изтривани и от снимките.
 
X

Да помогнем на украинските деца!