OffNews.bg

Великобритания одобри и оксфордската ваксина срещу COVID-19

Великобритания одобри за приложение в страната и ваксината на Оксфордския университет, след като през по-рано през декември направи това и за ваксината на Pfizer/BioNTech, предаде Би Би Си.

Това е голям обрат и ще доведе до огромно разширяване на британската имунизационна кампания, чиято цел е връщането на живота в нормалното му русло.

Великобритания е поръчала 100 милиона дози от производителя AstraZeneca, които са достатъчни за ваксинирането на 50 млн. души.

Одобрението, дадено от здравния регулатор, означава, че ваксината е безопасна и ефективна.

Ваксината на Оксфорд/AstraZeneca беше планирана през първите месеци на 2020 г., тествана върху първите доброволци през април и оттогава се провеждат клинични изпитвания, включващи хиляди хора.

Тя беше разработена със скорост, немислима преди пандемията.

Повече от 600 хил. души във Великобритания са ваксинирани до момента. Страната стана първата, започнала ваксинации.

Оксфордската ваксина ще доведе до значително увеличение на ваксинациите, защото е евтина и лесна за масово производство. Много е важно, че тя може да бъде съхранявана в стандартни хладилници, за разлика от ваксината на Pfizer/BioNTech, на която е необходимо съхранение при -70 градуса. Това ще улесни значително пренасянето ѝ.

Приоритетните групи за ваксинация във Великобритания включват възрастните, включително живеещите в социални домове, здравните и социалните работници.