OffNews.bg

Варненска НПО осъди Здравната каса за отказ да каже колко украинци имат личен лекар

Неправителствената Асоциация „Хипофиза“ осъди Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за отказ на информация колко украински бежанци имат личен лекар. Искането е подадено в средата на юли, уточнява председателят на асоциацията Ваня Добрева.

То е по Закона за достъп до обществена информация и в него се търсят данни и за броя на направените имунизации на децата бежанци от Украйна, както и колко от медиците, сключили договор със Здравната каса, не са достигнали лимита си и биха могли да запишат нови пациенти.

Решението в полза на Асоциация „Хипофиза“ е на Варненския административен съд. Производството е едноинстанционно и по казуса няма обжалване.

Според съдебното решение, всички заявления за записване при личен лекар се подават до НЗОК, затова отказът ѝ е незаконосъобразен. От здравната институция са били длъжни да информират и кои общопрактикуващи лекари не са достигнали лимита на пациентската си листа. Незаконен е и отказът да се предостави информация за направените имунизации.

Едва петима лични лекари обслужват понастоящем украинските бежанци в района на Варна и околните курортни комплекси, казва Добрева. Някои от медиците, които доскоро работеха с бежанци се отказаха, други са извън страната.

Най-голямото предизвикателство е здравното обслужване на бебетата и малките деца. По данни на правителствения портал, около 51 хил. от общо 55 хил. от пребиваващите към момента украински граждани, които са влезли в България след 24 февруари, са на възраст под 18 години.

По-тежко от Варна е положението с личните лекари за украинците в градовете Стара Загора, Пловдив, София и Бургас.

Срокът, в който от НЗОК трябва да предоставят исканата от Асоциация „Хипофиза“ информация е 14–дневен след връчването на съдебното решение.