OffNews.bg

Три трансплантации в навечерието на Нова година

В навечерието на Нова година специалисти от ВМА извършиха поредна чернодробна трансплантация. Рецепиентът е в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът - мъж на 63 г. в мозъчна смърт, съобщиха от лечебното заведение 

Известието от ИА "Медицински надзор", за донороска ситуация в Плевен, е получено на 29 декември. Експлантацията на черния дроб е извършена на 30 декември от екип на ВМА.

Трансплантацията е продължила 6 часа, дробът е заработил. Към момента пациентът е контактен и адекватен. Лечението му продължава. Мъжът е с добри жизнени показатели, започва раздвижване и захранване. На този етап в следоперативния период нещата се развиват нормално, потвърди проф. Никола Владов от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Ръководството на болницата изказва своята благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент дариха органите на своя близък.

Две успешни бъбречни трансплантации извърши екип на Университетска болница „Лозенец“, ръководен от проф. Любомир Спасов. Реципиенти са двама мъже - на 41 и 61 години, съобщиха от лечебното заведение. Донорът е същият, чийто черен дроб е трансплантиран във ВМА.