OffNews.bg

София: Как ще работят ваксинационните кабинети по празниците

От 30 април до 10 май ще бъдат отворени зелени коридори за ваксинация. Единственото, което хората трябва да направят, за да не стане лутане и да не си изхабят нервите по време на празниците, е да проверят кои пунктове ще работят с какво работно време, съобщи по БНТ д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб.

Тя обяви, че тъй като празниците са дълъг период, не всички обявени в заповедта на здравния министър пунктове ще работят. Решение ще се вземе на регионално ниво. В понеделник всяка регионална здравна инспекция ще обяви дежурните ваксинационни кабинети.

По думите на д-р Филипова на този етап ваксините са налични, но няма как да има избор навсякъде. Имунизациите ще се правят с препарата на "Пфайзер/Бионтех" или с "Астра Зенека".

Няколко ваксинационни центъра вече обявиха работното време на зелените коридори: 

От 30 април до 10 май във ВМА ще бъде отворен „зелен коридор” за имунизация - с ваксината на "Астра Зенека" и с ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Не е необходимо предварително записване. Работно време на ваксинационния център е от 8.00-16.00 часа в работни дни, по празниците (Великден и Гергьовден) - от 9.00- 13.00 часа.

5 имунизационни зони в болница „Пирогов” ще приемат всеки, който желае ваксина срещу COVID-19.
В 5-те зони се очакват и всички, на които предстои втора доза от "Астра Зенека" , "Модерна" и "Пфайзер/Бионтех". Имунизационните пунктове ще работят без почивен ден и без предварително записване на часове. Желаещите се приемат между 08:30 – 17:30 ч.

През Великденските празници и Гергьовден ваксинационните екипи на УМБАЛ „Св. Анна“ София ще работят на датите 30 април и от 2 до 9 май(включително), с работно време от 08,00 до 19,00 часа.

Единственият почивен ден ще е 1 май! Има осигурени ваксини на "Астра Зенека" за всички желаещи да се ваксинират. От ваксините на "Пфайзер/Бионтех" са осигурени количества за гражданите над 65 г. възраст.

От 30 април до 2 май и от 4 до 9 май (вкл.), в УМБАЛ "Александровска" гражданите ще имат възможност да се имунизират с избраната от тях ваксина - на "Астра Зенека", "Пфайзер"/"Бионтех" или "Модерна". Ваксинационните кабинети на болницата ще работят на посочените дати от 9.00 до 17.00 часа. Предварително записване не е необходимо. Ще се извършва и реимунизация.