OffNews.bg

Шефът на Пирогов готвел оттеглянето си, когато Хинков го уволнил

Уволненият директор на столичната болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров обяви, че преди да бъде освободен, така или иначе е имал намерение да се оттегли от поста. Димитров твърди, че здравният министър Христо Хинков не е разговарял с него преди да го уволни. 

"След 4 месеца мислех да се оттегля. Водих разговори с мои евентуални заместници", заяви пред bTV д-р Валентин Димитров, който бе освободен от директорски пост в "Пирогов". 

По думите му всеки трус в "Пирогов" е трус в цялата системата на здравеопазването и вреди на хората. Д-р Димитров бе назначен през 2021 г., след като тогавшният премиер Кирил Петков уволни д-р Иван Поромански.

Д-р Валентин Димитров изтъкна, че той е първият директор, външен на лечебното заведение. Той е бил избран за директор на болницата с конкурс в Агенцията по публични предприятия.

Димитров обясни, че в момента общите задължения на болницата са 65 млн. лв., а при встъпването му в длъжност е имало 72 млн. лв. просрочени задължения с 10% лихва към различните доставчици на необходими стоки, които не са се обслужвали.

Не е вярно твърдението за декапитализация на дружеството, твърди д-р Димитров.

"Важно е да отбележа, че "Пирогов" е обвинен в неплатежоспособност, но към този момент няма нито едно просрочено задължение. Обслужаваме всичките си задължения, към доставчици, енергоносители и кредитори", каза той. 

По думите му няма нито едно забавено изплащане на заплата.

Бившият шеф на "Пирогов" изтъкна, че средната брутна заплата е нараснала с 25% спрямо предходната година - от 2632 лв. през 2022 г. е станала 3320 лв. за 2023 г.

На въпрос дали това увеличение стои в основата на финансова загуба от 7 милиона лева, констатирана от одриторите, Димитров отговори: "Тя е за предходен период и при отчета в края на годината се е приписала на мен. Това е несериозно”, твърди бившият шеф на "Пирогов".