OffNews.bg

Първата лицензирана хеликоптерна болнична площадка в София вече е факт

София вече има първата лицензирана хеликоптерна болнична площадка. Министърът на транспорта Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на вертолетно летище на изпълнителния директор на болницата "Света Анна" д-р Славчо Близнаков, предаде БНР.

Площадката ще бъде включена в системата за спешна медицинска помощ по въздух. Тя отговаря на всички изисквания за регистрация.

"Столичната болница "Света Анна" има изградена площадка от години, която е използвана за спешни случаи около 10 пъти. От днес вече е част от цялостна национална система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух", каза директорът на болницата доктор Славчо Близнаков.

По думите му цялата болница е обучена за действия в спешни ситуации, защото на ден се приемат около 30 спешни случая с линейки, тоест "ще посрещат и 31-вия случай с въздушна линейка по същия начин, по който действат във всяко едно спешно състояние".

При добри климатични условия първият медицински хеликоптер ще кацне у нас на 31 януари. Това е потвърдено от страна на Транспортният министър Георги Гвоздейков и от италианския производител.

След пристигането хеликоптерът ще бъде регистриран и ще получи удостоверения за летателна годност. Според предвидения график през юни трябва да пристигне вторият, а до края на годината и третият хеликоптер.