OffNews.bg

Първа жертва и седми пореден случай на коронавирус у нас (видео)

66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15.42 часа. Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция, съобщиха на брифинг от националния оперативен щаб.

Жената е постъпила в Пирогов с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ. Екипът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" продължава да се бори за живота на 74-годишния мъж, който е в критично, влошаващо се състояние. Човекът е с Хронична обструктивна белодробна болест и е чест пациент на болниците. Дошъл е в Пирогов на собствен ход и не е ползвал градски транспорт, казаха от щаба.

Най-близките контакти на семейството са установени, взети са проби, но ще са готови най-рано до утре.

Всички са под карантина. 8 от тях са здрави, но са в Белодробна болница под карантина.

Седмият пациент

Потвърди се 7 случай заразен пациент. Става дума за 62-годишна лекарка, която не е контактувала с пациенти в България през последните седмици. Последното й посещение на работното място е на 22 февруари. Била е на два конгреса в Англия и Испания завърнала се е преди няколко дни с грипни симптоми. В добро състояние е и се лекува в Инфекциозната клиника на ВМА. Пробите й за коронавирус са положителни категорично, каза шефът на оперативния щаб ген. Мутафчийски.

От постъпването й са уточнени контактите й, РЗИ София ги издирва и ще бъдат подложени на карантина и изследване.

7-те съмнителни проби, които се очакваха, са отрицателни, 5 от тях са Стара Загора.

"Към момента имаме във ВМА 40 проби заложени, 1 положителна, две съмнителни и ще се потвърждават утре останалите са отрицателни", уточни Мутафчийски.

В Националната лаборатория са заложени 54 проби, във Варна - 18 проби, които ще бъдат готови тази вечер.

Стара Загора - 24 отрицателни. Там има и 60 проби на контактни лица от Габрово и Плевен, които ще бъдат заложени утре.

Шефът на щаба опроверга информацията, че припаднала жена на улицата във Варна е диагностицирана с коронавирус. 

Ситуацията в Пирогов

Временно затруднени в работата си са Кардиологията, Неврологията, Неврохирургията и всички вътрешни отделения. Под карантина в белодробното отделение са 54 души. Токсикологията е претрансформирана в резервна клиника за болни от коронавирус. Всички останали отделения на Пирогов работят.

В отделението под карантина достъпът е забранен.

За мерките

В много държави се прилагаха мерки от най-различен характер, единствено в Китай дадоха резултат. В другите държави не е съвсем сигурно. Тук прилагаме мерките, които се вземат навсякъде в света. Надявам се да дадат резултат. Здравните власти работят за установяване на контактите. Имаме няколко случая, които няма нищо общо помежду си, няколко гнезда, това говори за разпространеност на заболяването, каза проф. Мутафчийски.

Дихателните апарати

Преди 4 месеца във ВМА правихме поръчка за дихателни апарати. Сега ги получаваме, процедурата по обществената поръчка е 6 месеца, фирмите производители работят само по заявка и я изпълняват след сключване на договор, каза шефът на оперативния щаб.

Той очерта основните проблеми пред страните с коронавирус в момента:

- липса на защитни средства за персонала

- липса на лечение

- липса на дихателни апарати

До понеделник ЕК ще направи всичко възможно да се облекчат процедурите, за да се задоволи пазара, което е доста трудно. Не зависи нито от нашата воля, нито от други фактори, коментира шефът на щаба.

Днес се появи дарител с амбицията да закупи над 150 апарата за обдишване и да ги дари на здравната система. Стискам му палци да ги намери, каза генералът.

В момента в света работят няколко центъра за ваксини, в различна фаза са, по оптимистични варианти ваксина ще има в края на лятото, по песимистични - в края на идната година.