Откриха връзка между оплешивяването и сладките напитки
Китайско проучване установи възможна връзка между високата консумация на подсладени напитки и загубата на коса сред младите мъже, предаде Синхуа.
Изследователи от пекинския университет „Цинхуа“ анализираха резултатите от проучване сред 1028 китайски мъже на средна възраст 27,8 години. Около 57,6% от участниците са имали мъжки тип косопад (МТК).
МТК е най-често срещаната форма на косопад при мъжете, представляваща около 95% от всички видове оплешивявания при силния пол. Този тип косопад води до оредяване и/или загуба на коса предимно в предната или горната част на скалпа.
Подсладените със захар напитки, включени в проучването, са сокове, безалкохолни напитки, спортни и енергийни напитки, сладки млека, ядкови млека, сладки чайове и чаени напитки и кафе.
46% от участниците в проучването казват, че пият подсладени напитки повече от седем пъти седмично. Изследователите установяват, че мъжете с по-висока консумация на подсладени напитки имат по-голям риск от косопад. Средният седмичен прием на подсладени напитки е 4293 милилитра в групата на оплешивяващите - много по-висок от едва 2513 милилитра, регистриран сред групата с нормална коса.
Какво е научното обяснение?
Изследователите установиха, че по-високите количества захар водят до по-високи концентрации на серумна глюкоза, създавайки свръхактивна полиолна пътека (в органичната химия полиолът е органично съединение, съдържащо множество хидроксилни групи (-OH). Тази пътека е известна като мястото, където глюкозата се превръща във фруктоза. Когато пътеката е твърде активна, това може да доведе и до диабет. Проучването посочва, че симптомите на загуба на коса предполагат „свръхактивна полиолна пътека“.
Резултатите от проучването са публикувани в списание „Нютриънтс“ („Nutrients“).