OffNews.bg

Откриха белтък, който забавя стареенето при хора над 85

Учени откриха повишени нива на белтък, способен да забавя стареенето при хората на възраст над 85 години, съобщава Medik Forum. Изкуственото увеличаване на показателите му в организма съществено удължава живота, твърдят те.

Докато човечеството мечтае за еликсир на младостта, изследователи откриха белтък, способен да удължи живота, в мозъка на 85-годишни хора.

Субстацията REST забавя процесите на стареене за сметка на потискане на хиперактивността на невроните в мозъка. Предишни изследвания свързваха прекалената мозъчна активност с проблеми с паметта и вниманието, както и с разстройства като деменцията и епилепсията.

Новото изследване на мозъка на хора, починали преди да навършат 60 години и такива доживели до 100 г. показва, че в първия случай мозъкът има максимално ниски показатели на REST.

Проведени с лабораторни животни експерименти са установили, че ако нивата на този белтък бъдат изкуствено завишени, животът им се удължава. Ако същите показатели се намалят – животът се съкращава.

На база тези резултати учените предполагат, че лекарство на основата на съставки, които атакуват показателите на REST белтъка в мозъка може да бъде мощен метод за профилактика на болестите на възрастта. В бъдеще този препарат дори ще удължава живот ни, казват учените от Медицинското училище на Харвард.