OffNews.bg

Оперираха Християн Пендиков. Състоянието му е стабилно

Операция за стабилизиране на долната челюст беше извършена във Военномедицинска академия (ВМА) на Християн Пендиков, секретар на българския културен клуб в Охрид, съобщиха от Министерството на отбраната.

Младият мъж с българско самосъзнание беше нападнат на 19 януари пред заведение в Охрид. След отказ да бъде приет за лечение в местната болница, той беше транспортиран у нас с лицево-челюстни травми, спукани ребра и шиен прешлен.

Интервенцията беше извършена изцяло от екип от специалисти на Отделение „Орална хирургия“ на ВМА с ръководител д-р Атанаска Чешмеджиева.

От академията съобщават, че състоянието на пациента е стабилно, без опасност за живота. Християн Пендиков остава за лечение и наблюдение в болничното заведение. Вчера Пендиков беше посетен от външните министри на България и Северна Македония. 

Днес Министерството на външните работи извика за консултации в София посланика си в Северна Македония Ангел Ангелов. 

Причина за неговото временно връщане в страната е ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу македонските граждани с българско самосъзнание.

По-рано приятели на пострадалия Пендиков коментираха пред български медии, че се страхуват да говорят за случая, тъй като в Охрид има сериозни антибългарски настроения.

У нас пред Представителството на Европейската комисия се проведе митинг с искане за сурови наказания на извършителите и за прекратяване на преговорите за еврочленство на Северна Македония.