OffNews.bg

Не е притеснително да се заразиш след втора доза ваксина, защото ще боледуваш много по-леко

На фона на огромните ползи, които имат ваксините, единичните случаи не би трябвало да притесняват хората, каза по БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров. Той коментира случая в дом в Опанец, където 14 от ваксинираните срещу COVID-19 обитатели с деменция в са с положителни PCR тестове след втора доза ваксина.

Много по-опасно е да се разболееш, отколкото да се притесняваш от странични ефекти, които са пренебрежимо малки, каза още Маджаров.

Никоя ваксина досега в света не е гарантирала 100% предпазване от заболяване. Грипната ваксина има около 60% успеваемост, припомни шефът на БЛС и добави, че боледуваме много по-леко и по-рядко, и това по никакъв начин не компрометира ефективността от ваксината.

Подобни сигнали предизвикват притеснение, но в крайна сметка на фона на огромната полза единични случаи не трябва да ни притесняват, каза още той.

Д-р Маджаров коментира и липсата на избор при ваксините:

"Аз лично никога не съм обещавал, че хората ще имат избор. Към момента няма възможност, в бъдеще мисля, че също няма да има избор, защото доставките не са ритмични, обясни той и добави, че не би препоръчал да се изчаква, защото опасността при заболяване е много голяма.