OffNews.bg

Лечението на COVID-19 с моноклонални антитела може да започне още тази есен

Три вида моноклонални антитела, на които предстои да бъде дадено разрешение за употреба, ще се използват при хора, за които ваксините срещу COVID-19 са противопоказани или са с компрометиран имунитет. Едно от тях вероятно ще бъде одобрено още през септември.

Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Това са препарати, които се прилагат в ранна фаза на заболяването (първите три дни), уточни той.

Работи се за нови доставки на ремдесивир през есента, посочи още Петров. Има и идея да се създаде резерв от най-необходимите медикаменти - нискомолекулните хепарини, кортикостероиди, както и няколко основни антибиотика. Предвижда се провеждане на определена процедура за тях, като ще се търсят лекарства с по-дълъг срок на годност, каза още Петров.

По думите му в страната ни има хидроксихлорохин в огромни количества, а срокът на годност на част от него изтича през тази и следващата година и вероятно няма да бъде използван. Около 3-4 хиляди опаковки ще бъдат предоставени на хора, които страдат от ревматологични заболявания.