OffNews.bg

Климатичните промени увеличават риска от болести, пренесени от комарите

Климатичните промени ще доведат до нарастващ риск от болести, пренасяни от комари, съобщи АП, позовавайки се на изявление на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Съществува нарастващ риск от болести като денга и чикунгуня в Европа. Горещите вълни и наводненията на континента ще станат по-чести и по-тежки, летата ще бъдат по-дълги и по-топли. Условията ще бъдат благоприятни за разпространение на инвазивни видове комари като тигров комар (Aedes albopictus) и комар, разпространяващ жълта треска (Aedes aegypti), предупреждават европейските експерти.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията, който е базиран в Стокхолм, Швеция, съобщава в доклад, че тигровият комар е вектор за разпространение на вирусите денга и чикунгуня. Този комар се разпространява все повече в Северна и Западна Европа. Комарът, пренасящ жълтата треска, пренася и денга, чикунгуня, зика и западнонилски вируси. Той се размножава в Кипър от 2022 г. и може да продължи с разпространението си и в други европейски държави.

Преди десет години тигровият комар се среща в осем европейски държави, засегнати са 114 региона. През 2023 г. комарът вече се среща в 13 държави, засегнати са 337 региона, съобщава докладът на центъра, цитиран от БТА.

"Ако това продължи, можем да очакваме още повече заболявания и възможни смъртни случаи от денга, чикунгуня, западнонилска треска", каза директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията Андреа Амон. "Усилията трябва да бъдат насочени към начините за контрол над популацията на комарите, наблюдение и персонални мерки за превенция."

Според центъра устойчивите начини за контрол над популацията на комарите включват премахването на застоялите води, в които се развъждат комарите, използването на екологични ларвициди и инструктиране на отделните общности. За да се предпазят, хората трябва да използват мрежи, да почиват и спят в проверени за комари и добре проветрени стаи, да носят дрехи, които покриват по-голяма част от тялото и да ползват репеленти.

Според центъра нарастващата опасност от болести, разпространявани от комари, е сериозна.

Няма специфично лечение за денга. Около 80 процента от инфекциите преминават сравнително леко. Тежките случаи могат да доведат до вътрешни кръвоизливи, увреждане на органите и смърт.

Треската чикунгуня е идентифицирана в Африка през 1953 г. Смята се, че от нея страдат десетки хиляди души. Тя причинява силни болки в ставите. Рядко води до фатален изход. Няма ваксина. Приемат се болкоуспокояващи.

Западнонилската треска причинява главоболие, висока температура, болки в мускулите и ставите, гадене и умора. Обикновено хората се възстановяват от заболяването, но симптомите могат да продължат седмици и дори месеци.