OffNews.bg

Има неяснота за хората, които идват от заразени райони, но нямат симптоми

Няма яснота какво трябва да предприемат пристигащите от огнища на коронавируса, които нямат симптоми, твърдят от Националната пациентска организация (НПО) в отворено писмо до институциите. 

Според НПО такава неяснота съществува и сред българските работодатели при контактите им с партньори от такива райони, както и към техни служители.

Според официалните данни липсата на симптоми не означава липса на инфектиране и е необходим карантинен период за проследяване. Хората, които е възможно да са носители на вируса, но все още не проявяват симптоми, могат да заразяват други хора, казват в писмото си от пациентската организация.

Липсата или недостатъчната информация и задължителни указания за проследяване на високорискови граждани, създава опасност инфекцията да се разпространи безконтролно в населени места с висока концентрация на хора като София и Пловдив.

От НПО смятат, че трябва да бъде организирана информационна кампания, в която да бъде разяснено какви профилактични, предпазни и ограничителни действия трябва да се предприемат, както и при какви условия е необходима самоизолация на високорисковия пациент. Мерките трябва да бъдат насочени и към личните лекари и лечебните заведения.

"Тези действия да бъдат съгласувани с работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество между държавата, синдикатите и работодателите, за да се намали на негативното влияние върху националната икономика.", се казва в писмото.