OffNews.bg

Ген.Тонев: Ще се опрощават неизплатени здравни вноски, но не на всички

От ГЕРБ обмислят да има амнистия за неизплатените здравни вноски. Това обаче няма да важи за всички, съобщи пред БНР председателят на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев.

Обмисляме както се говори за пенсионното осигуряване да има отделни партиди за всеки осигуряващ се, да се случи и в здравната система. В здравното осигуряване това е правило по света. Една част от парите, които се плащат за здравно осигуряване, да са на собствена партида – на човека, който ги внася, обясни ген. Тонев.

В момента здравните права на гражданите се възстановяват срещу 700 лева. Един курс на лечение за средно тежките заболявания в България е около 2000 лева. Затова предложихме това да е сумата за възстановяване на здравни права, допълни Тонев.

За хората, които са социално слаби и не могат да платят тази сума за възстановяване на здравните права, обмисляме два варианта. Единият е държавата да поеме техните осигуровки, както е в САЩ. Другият вариант е да се създаде фонд за неосигурени с ниски доходи в размер на 15 млн. лева, който ще бъде към здравното министерство, уточни Тонев.

Председателят на здравната комисия посочи, че обсъждането на бюджета на Здравната каса е преминал без спорове, а между първо и второ четене са проведени консултации със здравния министър, пациентските организации и Българския лекарски съюз, след което са нанесени корекции.

Благодарение на това е възможно подписването на Рамковия договор – за първи път от много години насам няма проблем с подписването му, каза Тонев.

През следващата година е предвидено отпускане на повече средства за доболничната помощ. Причината за това е, че голяма част от разходите в болниците отиват именно за това, особено в по-малките градове, където болниците играят ролята на социални заведения. Но това натоварва системата, подчерта Стоян Тонев.

От 2015 година здравното министерство и НЗОК ще получават вече информация от болниците не само за броя на пациентите, а и какви диагнози са поставени, на каква възраст са пациентите, от какви специалисти имат нужда, обясни председателят на здравната комисия.