OffNews.bg

Д-р Миндов: Не познавам личен лекар, който да отказва да прави ваксини

Не познавам личен лекар, който да отказва да прави ваксини. Предполагам, че има, но на мен не са ми известни такива случаи. Това каза по Нова телевизия д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-град. 

Коментарът му бе по повод заявеното вчера от здравния министър, че някои от семейните лекари съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират.

По думите на д-р Миндов, поставянето на ваксини е регламентирано в договорите на общопрактикуващите лекари с НЗОК.

"Нито на правна, морална или етична база може да има някого, който да откаже да постави ваксина на този етап”, каза той и допълни, че списъците с желаещи да се имунизират не са били със задължителен характер, а по-скоро инициатива на самите лекари.

Лекарят каза още, че вчера са били получените указанията от експертните съвети към здравното министерство за това, какво трябва да се има предвид при пациентите с хронични заболявания, какви могат да бъдат страничните ефекти и коя ваксина за кого е подходяща. Той обаче подчерта, че все още липсват инструкции от Кардиологичното и Неврологичното дружества.

Д-р Миндов обясни бавните темпове на ваксинация в страната с липсата на ваксини. Той съобщи, че вчера са получили писмо от Столична РЗИ за налични количества ваксини на AstraZeneca. По думите му проблемът в момента е, че все още не е синхронизиран софтуерът на личните лекари с този на националната система, но предположи, че с времето нещата ще се канализират.

„В складовете никъде няма залежали партиди и количества. Всичко, което се получи, в рамките на няколко дни се поставя”, увери д-р Георги Миндов.