OffNews.bg

Д-р Масларска: Повечето бременни с коронавирус раждат здрави деца

Майките се заразяват, но много малък процент от новородените могат да бъдат инфектирани по време на бременността, каза по БНТ д-р Радка Масларска, началник на Неонатологично отделение в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.

По думите ѝ това е така, защото антигенът на вируса не преминава вертикално - през плацентата от матката към бебето.

Д-р Масларска цитира проучване, извършено в края на юли 2020 г. във Великобритания и Италия, което показва, че само 10% от бебетата в Обединеното кралство и 5% от новородените в Италия имат симптоматика на COVID-19. При всички деца, при които се откриват антитела, които могат да защитават от вируса, се касае за преболедували майки.

Неонатоложката посочи, че през последното тримесечие на миналата година, при около 11 родили се от майки с коронавирус бебета, в 90% от случаите, се откриват такива антитела.

"По-интересното е, че имаме 15 деца от майки с активна инфекция в момента на раждането, от които само при едно имаше положителен PCR тест. Докато майката беше в много тежко състояние, при детето имаше много лека симптоматика и след 14 ден беше вече с негативен тест за коронавирус", разказа д-р Масларска.

В тези 15 случая на активна инфекция при майките, не са наблюдавани други нарушения освен в храненето. Отклонение е имало само при едно новородено, което е било поставено на изкуствена вентилация заради друг проблем. 

Тя посочи, че новородените, които след раждането са се инфектирали от родителите си и близките по въздушно-капков път, имат по-изразена симптоматика. Това обикновено са деца на 15-20 дни, които постъпват с температура, с лошо хранене, не наддават добре на тегло.

Кърмене и COVID-19?

Важно е бъдещите майки да знаят, че вирусът не преминава през кърмата и те трябва да кърмят, използвайки предпазни средства. Кърменето е препоръчително, защото детето се ражда имунокомпрометирано, то няма развита имунна система и майчиното мляко му създава защита от околната среда, обясни лекарката.

Има ли специфично лечение на новородените със симптоми на коронавирус

Няма специфично лечение, храненето е един от важните приоритети при детето. Обикновено симптомите са възпалена носоглътка, нарушения в храносмилателната система, някои от децата повръщат, някои имат диария, други изобщо не искат да се хранят. Това при новородените е проблем, който може да наложи лечение в болницата, подчерта д-р Масларска.

Бременните, които са заразени, не трябва да се плашат за децата си, в 96% от случаите бебетата не са инфектирани от тях, и ще се родят здрави. Обикновено се изчаква един период от 7 дни и ако бебето е с негативен тест и майката също е добре, се изписват, уточни лекарката.

Какво е важно да спазват бременните в условия на епидемия

Бъдещите майки трябва да имат правилен хранителен режим и да внимават с хранителните добавки, защото една от тенденциите, които наблюдаваме в последните години, е прекомерният прием на добавки, на витамини, особено на добавки с витамин Д. Заради предозиране с него децата се раждат с по-малка обиколка на главата, по-бързо се затварят фонтанелите им, казва д-р Масларска.

Според нея, в по-късен етап, когато има достатъчно натрупан опит и проучвания, ваксината срещу коронавирус ще бъде препоръчителна и при бременните жени и малките деца, както е противогрипната.

"Категорично този вирус щади младата възраст, по-тежко протича при деца с хронични заболявания, но призивът ми е майките да не се плашат. 40% са естествените раждания на жени с COVID-19 при нас. Ако майката няма тежка дихателна недостатъчност и други противопоказания, може да роди нормално", твърди д-р Радка Масларска.