Чипсът и зърнените закуски повишават риска от рак
Чипсът, зърнените закуски, бургерите повишават риска от поява на онкологично заболяване, твърдят изследователи, които доказват, че свръхпреработените храни са канцерогенни, съобщава БГНЕС.
Учените обясняват вредността на този вид храни с това, че са смес от промишлени (емулгатори, сгъстители и изкуствени ароматизатори) и традиционни съставки.
Италиански учени от изследователския проект "Моли-Сани" са наблюдавали здравето и хранителните навици на над 20 000 възрастни италианци и са установили, че тези, които консумират най-голямо количество свръхпреработени храни, са имат повишен риск от преждевременна смърт по каквато и да е причина.
Друг екип от американски експерти проследява над 50 000 души и установява, че високата консумация на ултрапреработени храни е свързана с повишен риск от различни видове рак.
Нещо повече - и двете проучвания доказват, че рисковете за здравето, свързани с консумацията на такива храни, се запазват, дори след като хората променят начина си на хранене.