OffNews.bg

Чехия иска да купи спрените от Дания ваксини на Астра Зенека

Малко след решението на Дания да спре използването на ваксината на "Астра Зенека" Чешката република заяви, че иска да вземе всички излишни ваксини, налични в скандинавската държава, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Готови сме да купим "Астра Зенека" от Дания", написа в Туитър чешкият вътрешен министър Ян Хамачек, който временно изпълнява и функциите на външен министър.

Досега няколко държави ограничиха използването на ваксината на "Астра Зенека", след като през последните седмици се увеличиха страховете, че прилагането й може в редки случаи да доведе до образуване на смъртоносни тромби. Дания обаче е единствената, която изцяло спря използването й.

Не е ясно дали такава продажба би била разрешена съгласно правилата на Европейския съюз. Днес Дания не изключи евентуалното възобновяване на употребата на препарата на "Астра Зенека".

Хамачек отбеляза, че в момента правителствата търсят ваксини по целия свят, а той смята да отиде в Москва в понеделник, за да проучи как да получи доставки от руската ваксина "Спутник V". Тази седмица Хамачек каза, че Чехия трябва да е една от първите членки на ЕС, които ще закупят руската ваксина, след като тя получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Чешкото правителство е остро критикувано за бавната реакция на необходимостта от ваксиниране. До момента са напълно имунизирани 768 250 души от цялото население, което е 10,7 милиона.