OffNews.bg

Борисов: Лично поръчах 1 милион теста, за да тестваме максимум населението

"Днес лично поръчах 1 милион теста, за да тестваме максимум населението, а не както е в момента - само на болни и с проява на симптоми", каза Борисов по време на инспекцията на новия водопровод на Перник.

Тестовете ще бъдат доставени в рамките на обща европейска поръчка.

БАН и София тех парк пък са събрали текстилния бизнес, за да им представят иновативни филтри за маски. Единият филтър е от активен въглен, направен от костилки, а другият - със сребърни йони, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов, който придружава примиера на инспекцията.

По-рано по време на дистанционното заседание на правителството беше съобщено, че министърът на здравеопазването ще издаде заповед за забрана на износа на предпазни маски и дезинфекциращи средства, за да бъдат задоволени потребностите на вътрешния пазар.

Проблемът с недостига на тестове за установяване на COVID-19 беше коментиран многократно на брифингите на националния оперативен щаб.

Пример за ползата от масово тестуване е Германия, която успява да задържи разпространението на коронавируса и ниска смъртността именно с ранно откриване на контактните лица и навременната им изолация и наблюдение.