OffNews.bg

Болницата в Габрово е под карантина, в Плевен е изолирано инфекциозното отделение

Пациенти и медици, които са били в контакт с жената, дала положителна проба за коронавирус в Габрово, вече са тествани. Пробите им, които са около 30 на брой, са изпратени в София. Това съобщи за NOVA д-р Минко Михов, изпълнителент директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова”.

„Пациентката е постъпила на 3 март с диагноза пневмония. Пробата й за коронавирус е взета на случаен принцип, защото е с остро респираторно заболяване. Не сме имали съмнения, че може да е заразена. Сега тя е изолирана. Състоянието й е стабилно”, обясни д-р Михов. И допълни, че 75-годишната жена не е контактувала с много хора преди да бъде хоспитализирана. В нейната стая били настанени още двама души. Проби обаче са взети от всички хора, лежали и работили в цялото отделение от 3 март насам.

„Болницата е под карантина, не се допускат външни лица, свижданията са спрени. Ще приемаме спешни случаи”, каза още директорът на лечебното заведение в Габрово. И поясни, че до получаване на окончателните резултати няма да се предприема нищо повече.

Плевен

27-годишният мъж от Плевен е с вирусна пневмония и е настанен в Белодробното отделение към Университетската болница „Д-р Георги Странски“. Взети са проби от всички болни, отделението е затворено, съобщиха от РЗИ за БНР.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Атанас Гарев и екипът му контролират отблизо процеса:

"Тази вечер се обадиха, че има положителна проба на пациент, който е с вирусна пневмония. Мъж, 27-годишен. РЗИ се мобилизираха групите, отделението е затворено - белодробното отделение, той си е там. Взели сме проби от всички, които са там. И в момента издирваме домашни близки. Заедно с МВР и кмет, чакаме да намерят тези близки и да занесем проби".

В белодробното отделение лежат около 20 души, на всички е взета проба.

"Абсолютно всички мерки, които трябва да бъдат взети спрямо тези пациенти и техните контакти, са взети. Абсолютно всичко като указания е взето", увери д-р Гарев.

Ситуацията ще бъде обсъдена на заседание на Националния оперативен щаб тази сутрин. Окончателните резултати от пробите ще бъдат съобщени на брифинг във ВМА в 10 часа.