OffNews.bg

БЛС: Първите три дни болнични да се плащат от този, който прибира осигуровките

Първите три дни от болничните трябва да се плащат „от този, който прибира парите от осигуровките“, това съобщи по БНР д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Според него темата с „фалшивите болнични“ се преекспонира. „Не приемаме израза "фалшив болничен лист". Досега поне аз не съм, а пък не знам и някой от моите колеги да го е видял как изглежда", допълни д-р Николай Брънзалов.

По думите му никой – било то човек или организация, не може да определи дали даден болничен лист е „фалшив“, ако той не кореспондира директно със здравословното състояние на пациента. Лекарят няма нищо общо с последващия контрол за това какво прави пациентът, след като излезе от кабинета му, подчерта специалистът.

Според статистика, цитирана от д-р Брънзалов най-много болнични се издават във фирмите с персонал до 9 души и в такива над 500.

"В тези, които са над 500, по понятни причини има много повече заболели хора, но какъв работодател ще бъда аз, след като имам 9 човека служители и не знам какво се случва с тях, че 5 са ми се разболели?“, коментира представителят на БЛС.

Според него работа на съответната служба по трудова медицина, с която е сключил договор работодателят, е да провери защо в има по-голяма заболеваемост.

Позицията на съсловната организация е, че работодателят може да получава информация по електронен път от НОИ за издаден болничен, а службите по трудова медицина да контролират дали съответният работник се лекува. Според д-р Брънзалов не е работа на лекаря да осъществява контрол върху режима на пациента.

Заместник-председателят на Лекарския съюз подчерта, че становището на общопрактикуващите лекари се базира на статистика. Заболеваемостта нараства с възрастта. За повишаването на заболеваемостта у нас има обективни причини – застаряващото население. Най-много болнични се издават не по празниците, а в периода на сезонния грип – през януари и февруари, уточни той.