OffNews.bg

Бездимните алтернативи като средство за борба с тютюнопушенето

Световният проблем с тютюнопушенето, който взима повече човешки жертви от COVID-19, може да бъде решен с помощта на научно базирани политики като подхода за намаляване на вредата чрез бездимни алтернативи на цигарите. Страните, които прилагат такава политика, давайки път на електронните цигари, устройствата с нагряване на тютюн като IQOS и шведския снус, вече имат напредък в борбата с тютюнопушенето. Примери за това има в прогресивни държави като Швеция, Норвегия, Великобритания, Нова Зеландия и Япония.

Това посочиха световни експерти по обществено здраве на Световния форум за е-цигарите в Лондон, който се проведе виртуално през декември, на който ежегодно се проследяват последните научни данни и прилаганите мерки спрямо алтернативните продукти с никотин.

За да намелее смъртността от заболявания, свързани с тютюнопушенето, трябва да насърчим по-безопасните начини за прием на никотин сред пушачите, които не могат иначе да спрат, и да се придържаме към данните на науката, посочиха още водещи имена от медицинските среди и обществените институции от цял свят.

"Най-важно е да се намали смъртността от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Някои от тях могат да се постигнат само със спирането на цигарите и замяната им с по-малко рискови алтернативи. Примерите тук са Швеция и Япония“, коментира на конференцията проф. Робърт Бийгълхоул, бивш директор в СЗО и настоящ изследовател в Университета в Окланд, Нова Зеландия.

Швеция вече осигури доказателство за намаляването на вредата от тютюна чрез замяната на цигарите със снус – торбичките с тютюн за орална употреба. В резултат в скандинавската страна има само 7% пушачи и най-малък брой случаи на рак на белия дроб сред мъжете в ЕС.

В Норвегия пушачите под 25 години също са минимални проценти – приблизително 2%, сочи статистиката, изнесена на събитието. Основните причини са заместването на цигарите със снус, в комбинация със стабилно прилагане на рестрикциите за контрол на тютюна. Снусът допринася чрез намаляване на започването и увеличаване на отказването от пушене, сочи доклад на здравните власти в страната.



Не сме спрели да употребяваме тютюн – просто не пушим като преди. Забелязахме, че пушенето намалява с увеличаването на употребата на снус. В сравнение с други страни в Норвегия пушим много по-малко и имаме първото поколение без дим“, казва и Карл Ерик Лунд, изследовател в Норвежкия институт по общестено здраве. Резултатът от бездимната политика на Норвегия досега: свързаните с тютюнопушенето заболявания, като белодробни, сърдечно-съдови и рак, са намалели сериозно. Това е и най-широко използваният метод за отказване на цигари в Норвегия, а според учените електронните цигари също са приемливи, стига да задържат пушачите далеч от цигарите, подобно на торбичките снус.

Тютюнопушенето в Япония намалява след влизането на IQOS на пазара

Друг пример за намаляване на броя на пушачите чрез по-малко вредна алтернатива, а в резултат и на намаляване на вредните ефекти от цигарите, е Япония. С навлизането на устройството с нагряване на тютюн IQOS на японския пазар в края на 2014 г. и впоследствие преминаването на 22% от пушачите на него, се наблюдава спад на броя на пушачите и на хоспитализациите в страната, в резултат на ХОББ и ИБС, от тогава до днес намаляха, сочат анализи на данните в страната.

През 2020 г. най-строгият регулатор в света – Американската агенция за контрол на храните и лекарствата FDA издаде разрешение системата за нагряване на тютюн IQOS да се предлага с информация за намалено образуване и излагане на вредни вещества като „тютюнево изделие с модифициран риск“, с мотив, че този продукт е „подходящ за промоция на общественото здраве“.

Нова Зеландия - Остров без дим

Най-пресният пример за прогресивна политика в областта на намаляване на вредата от тютюна е Нова Зеландия, която обяви амбицията да стане първият Остров без дим. Наскоро страната прие строги рестрикции спрямо цигарите, според които днешните 14-годишни никога няма да могат да си купят цигари легално. Успоредно с това, редица здравни програми насърчиха преминаването към електронни цигари и устройства за нагряване на тютюн за онези пушачи, които иначе не могат да спрат цигарите.

В Нова Зеландия само 2% от 14-15 годишните пушат цигари. Мярката за успех ще бъде да се достигне до много ниско разпространение на пушенето на цигари сред възрастните или по-малко от 5% от населението на една държава да са пушачи до 2040 г.“ посочва проф. Бийгълхоул от Новозеландския университет в Окланд.

Лекарите съветват англичаните да заменят цигарите с вейпинг

Една от най-напредналите държави в борбата с тютюнопушенето – Великобритания, определя електронните цигари като най-ефективният метод за отказ от тютюнопушене – много по-ефективен от никотинзаместващата терапия. В края на ноември службите й получиха и ръководство за съветите си към пушачите. Целта е през 2030 г. Великобритания да е „Остров без дим“, поради което здравните власти полагат сериозни усилия да редуцират пушенето или да го заменят с по-малко рискови алтернативи. Експертите работят по ясни правила, според които имат право да посъветват пушачите да заменят цигарите с вейп продукти, ако не могат да откажат пушенето по друг начин. Гайдлайнът насърчава и отпускането на електронните цигари с рецепта и ваучер на най-уязвимите финансово пушачи, които са и най-голямата група.

Трябва да информираме хората за това, което сме открили – кой е най-подходящият метод за тях, заедно с психологическата подкрепа. По отношение на електронните цигари - трябва да им дадем ясна информация и съвет, да им кажем, че всяко пушене е вредно, че употребата на електронна цигара е вероятно по-малко вредно от продължаващото пушене“, обясни Пол Линкълн от Националния институт за клинично и здравно обслужване (NICE).

Проучванията за ефекта от електронните цигари и доказателствата, че имат полза за отказването от пушенето, са нараснали в пъти през последните 7 години“, казва Джейми Хартман-Бойс, изследовател на темата за коннтрола върху тютюна и намалената вреда в Кокран. През последната година анализът на института вече се базира на 34 проучвания за ефекта от електронните цигари през последната година.


Доказателствата сочат наистина за ясно увеличение на броя на хората, отказващи цигарите с помощта на електронните цигари с никотин. Данните растат непрекъснато и засилват увереността ни в тези анализи. От година на година обаче се налага все повече разбирането на хората, че електронните цигари са по-вредни от цигарите. Но има все повече доказателства, че електронните цигари всъщност наистина са по-малко вредни от пушенето и могат да помогнат на пушачите да се откажат. Медиите отправят объркващи послания. Трябва да бъдем по-фокусирани върху научните данни“, посочи в анализа си Хартман-Бойс.