OffNews.bg

Англия премахва PCR тестовете за безсимптомните с COVID-19

Положителните за COVID-19, но без симптоми в Англия вече няма да са длъжни да си правят PCR тест, за да потвърдят, че са заразени с коронавируса. Промяната е временна и въведена от Здравноосигурителната агенция в страната поради масовото разпространение на вируса в страната и с мотива, че бързите тестове са точни.

Увеличаването на случаите на варианта Омикрон доведе до дълги опашки от чакащи да резервират място за последващ PCR. Капацитетът на Великобритания за дневен брой тестове надхвърля 800 000, но лабораториите приближиха лимита си през декември. На 23 декември бяха направени 622 948 теста. На 28-и броят им беше 630 768, отбелязва Би Би Си. Желаещите се увеличиха през първата седмица на 2022 г. до 698 502 тествани на 6 януари и 613 496 в неделя, 9 януари.

Надеждата е, че с отпадането на изискването за PCR към безсимптомните заразени натискът към лабораториите ще намалее, което ще подобри достъпа както на хората със симптоми, така и на здравните специалисти и работещи в други ключови сфери, при които се изисква регулярно тестване. В понеделник започна всекидневното тестване на работещи в хранителната индустрия, транспорта и граничните служби. Тогава PCR тестове бяха направени на 100 хил. души.

Израел променя системата си за КОВИД тестване

Тези, които имат един от следните три COVID симптома: висока температура, новопоявила се продължителна кашлица и загуба или промяна на обонянието или вкуса - ще продължат да правят PCR тестове, уточнява правителството.

Миналия вторник 218,724 души бяха регистрирани с коронавирус във Великобритания, но в понеделник броят им намаля до 142 224 нови случая.

Обявявайки временната мярка, здравната служба увери, че бързите тестове са ефективни в над 80% от случаите и откриват заразените с голям вирусен товар, които е по-вероятно да заразят други хора. На всеки 10 000 бързи теста по-малко от три дават фалшиво положителни резултати, подчертават оттам.

Изискването за потвърждение с PCR тест за безсимптомните отпадна и в периода януари-март 2021 г., когато отново имаше масово разпространение на вируса.

Хората с положителен бърз тест без симптоми ще трябва да се самоизолират за до 10 дни, но могат да прекъснат карантината си по-рано при два отрицателни бързи теста, направени през 24 часа, на шести я и на седмия ден.

Промените, които по-рано вече бяха въведени в Уелс, Северна Ирландия и Шотландия, не се отнасят за хора със симптоми. Те ще трябва да запазят час за последващ PCR тест.