OffNews.bg

Ангелов: Шефът на РЗИ напусна по лични причини, не заради карантината на премиера

Оставката на директора на РЗИ София Данчо Пенчев е по лични причини и не е свързана с предсрочното освобождаване от карантина на премиера и президента. Това каза по БНТ здравният министър Костадин Ангелов, който все още е в домашна изолация като контактно лице на Борисов.

Министърът обаче подчерта, че всички са равни пред закона.

Той обяви, че постоянен шеф на РЗИ ще има, след като бъде проведен конкурс. Ангелов увери, че няма притеснения за работата на столичната инспекция и че след завръщането му на работа ще бъдат предприети действия за провеждане на конкурс за длъжността.

"Не бих казал, че са закъснели мерките. Те са в резултат на вслушването на всички професионалисти. Те са предложени от главния държавен здравен инспектор. Следим ситуацията всеки ден и сме готови да отменим или разширим мерките", заяви още проф. Ангелов.

Той посочи и показателите, които се следят - заболеваемостта, смъртността, свободните места в лечебните заведения. За две седмици напред мерките няма да бъдат променяни, очаква се те да дадат резултат, обясни здравният министър.

"Много е важно българите да разберат, че мерките преследват чисто медицински цели. Първата цел е да се намали броят на заразените. И втората цел е да се намали натискът върху здравната система. Ако българските граждани не вярват в тези мерки, те няма да дадат резултат", заяви проф. Ангелов.

Според него сега сме по-добре подготвени, но основният проблем е умората на хората и увеличаващият се натиск върху здравната система. Тя няма да издържи, ако се засили натискът, коментира здравният министър.

"Нашите сили са лимитирани. За да получи един човек ефективна медицинска помощ, то трябва хората да работят в нормална среда, а не под натиск. В много РЗИ в страната имат нужда от помощ, търсят се доброволци. Командироваме служители от НЗОК, работим съвместно, цялата здравна система е мобилизирана", каза още Ангелов.