OffNews.bg

64 ваксинирани са починали от COVID-19 у нас - 0,67% от всички жертви на болеста

Министерството на здравеопазването предостави справка на Нова телевизия за хоспитализираните и починалите с коронавирус пациенти у нас, които са били ваксинирани.

По данни на ведомството за периода 1-14 септември броят на приетите в болница с COVID-19 е 6488. От тях 468 са ваксинирани. Тоест около 7,2%.

От министерството дадоха данни и за починалите имунизирани. От 1 март до 19 септември битката с болестта са изгубили обща 9494 души. От тях 64-ма са били ваксинирани. Това прави 0,67% от общия брой починали.

През миналото денонощие у нас бяха регистрирани 2029 нови случая на коронавируса. Починаха още 83 души от болестта.

Оповестените данни за починалите и заразените сред ваксинираните срещу коронавирус са искани многократно от медиите, вкл. и от OFFNews. Въпросите на редакцията бяха изпратени в края на август и след дни в мълчание ни беше обяснено, че в момента министерството няма капацитет да обобщава подобни данни. Практиката в много европейски държави показва, че тази статистика се предоставя ежедневно и това е може би едно от най-убедителните доказателства за ефекта от ваксинациите. Неохотата, с която Министерството на здравеопазването предоставя тази информация само подклажда конспиративно настроените слоеве от населението.