OffNews.bg

30 нови заразени с COVID-19 в България, 142 са потвърдените случаи досега

Общо потвърдените случаи на COVID-19 в България към момента са 142, съобщи генерал-майор Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

През последното денонощие има 30 нови потвърдени случаи на COVID-19. Сред тях: четирима в Добрич, те се лекуват в домашни условия, както и един пациент в Шумен - той е в инфекциозното отделение на местната болница, има кашлица и задух. Заразеният пациент в шуменската болница е пристигнал от Банско.

Статистиката към момента:

- При 142 потвърдени случаи досега 84 са мъже, а 58 са жени.

- Най-младият пациент е на 4 години, най-възрастният - на 81 години.

- Средната възраст на засегнатите от коронавирус у нас е 42 години.

- Трима са починали досега.

Вече имаме трима излекувани - жена от София и двама пациенти в Плевен. За да бъдат обявени за излекувани, те са дали две последователни отрицателни проби за коронавирус. Те ще бъдат освободени с 30-дневен болничен лист и ще им бъде препоръчано да си стоят вкъщи.

Във ВМА има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани. Ако е необходимо, това ще бъде направено, обясни Мутафчийски.

В "Пирогов" продължава да е критично състоянието на пациент, който е интубиран.

На сутрешния брифинг Мутафчийски показа защитни шлемове, които ще се ползват от медицинските екипи при лечение на болни от коронавирус. Шлемовете се произвеждат в България.