Крушите пазят сърцето и повишават имунитета
Освен вкусни, крушите са и много полезни за здравето. Доказано е, че имат протективна функция за сърцето и повишават имунитета, пише онлайн изданието "Eathwell", цитирано от БГНЕС.
Плодът е пълен с минерали като калий, мед, фосфор, калций, магнезий, желязо и множество микроелементи. Крушите са богати също на витамини, К, А и С, както и повечето витамини в група В и Д.
Кои са другите ползи?
Крушата съдържа фибри, което подобрява храносмилателната система. Намалява вероятността за запек и диария. Благодарение на фибрите крушата е без свободни радикали, което намалява вероятността от различни заболявания.
Сърдечните заболявания са една от най-честите причини за смърт в света. Крушите са добър източник на калий, чийто положителен ефект върху сърцето е доказан. Калият помага за понижаване на кръвното налягане, което улеснява цялата сърдечносъдова система и предотвратява образуването на кръвни съсиреци и риска от сърдечен удар.
Смята се, че крушите помагат за понижаване на кръвното налягане и холестерола, а приемането на фибри намалява риска от развитие на сърдечни заболявания.
Поради високото съдържание на витамин С, консумацията на круши подпомага укрепването на имунната система. Витамин С стимулира образуването и активността на белите кръвни телца. В допълнение, крушите са полезни при настинки и други проблеми, свързани с отслабената имунна система.
Ролите на витамин С за нашето тяло, са много разнообразни. Една от тях е участието в регенерацията на тъканите и клетките.