Боровинките снижават риска от деменция
Учени от университета на Синсинати, САЩ, установиха, че редовната консумация на боровинки допринася за намаляване на риска от когнитивни нарушения при хора на средна възраст, съобщава сайтът на учебното заведение, цитиран от БТА.
В проучването са участвали 33 доброволци на възраст 50-65 години.
Според авторите на изследването - невролози и диетолози, този плод може да намали скоростта на развитие на свързаната с възрастта деменция. За да се постигне това обаче, е необходимо да бъде изпълнено едно важно условие - боровинките трябва редовно да се включват в храненето.
Доброволците, участвали в експеримента, са били хора с наднормено тегло и преддиабетно състояние, а някои от тях са имали проблеми с паметта. Вероятността за много от тях да развият деменция е била голяма.
За целите на изследването една група участници е приемала микроелементи на прах, равняващи се на половин чаша боровинки, а друга група е получавала плацебо. След 12 седмици поредица от когнитивни тестове е показала, че изследваните лица от първата група по-добре са научавали и запомняли информация.