OffNews.bg

Нено Димов "не вижда нищо лошо" да се строи по морето, но с правила

Протест на природозащитници ще има днес пред парламента срещу Законопроекта за застрояване на Черноморието, който ще бъде разглеждан утре от депутатите.

Законопроектът предвижда срокът за застрояване на земеделска земя, включително и тези по морето, да бъде удължен от 6 на 9 години - тоест с още 3 години. След две седмици този срок трябваше да изтече. 

Новият екоминистър Нено Димов коментира пред Нова телевизия законопроекта така: „Даването на разрешение не означава, че то ще се случи. Не виждам нищо лошо хората, които притежават имоти, да могат да извършват икономическа дейност с тях. Има много начини за застрояване, някои от тях са приятни". 

Димов обаче поясни, че строителството по морето трябва да бъде регулирано с териториално устройствените планове, за да се знае къде какво е разрешено. "Тези планове се блокират от десетилетия и това не е добре за опазване на околната среда”, коментира Димов. 

„Устройственият план дава правила, когато го няма се дава възможност за корупция. С този законопроект се дава възможност още три години, който не е успял да реализира досега проектите си, да има още време да го направи”, заяви министърът на околната среда.

Протестиращите, които ще се съберат в 18.30 часа, настояват законопроектът да бъде оттеглен.

Министър Нено Димов коментира и друга наболяла тема, а именно връсния въздух, който дишаме: „Факт е, че въздухът у нас не отговаря на съвременните норми в определени големи градове и се предприемат мерки в тази посока. Вчера подписахме с три общини финансиране по ОП „Околна среда” за разработване на планове за подобряване качеството на въздуха. Става въпрос за 355 000 лева, които се дадоха вчера. Има още 3 милиона за останалите общини, а зад тях стоят 115 милиона лева, които да реализират тези мерки до 2020 г.".