OffNews.bg

Министерство на туризма дава 1.8 млн. лв. за обиколки на чужди журналисти у нас

1,8 милиона лева ще даде Министерство на туризма за обиколки на чужди туристи из България с цел да рекламират страната ни по света.

Днес от ведомството откриха процедура за възлагане на обществена поръчка за избиране на фирмите-изпълнители. Поръчката е разделенa на 13 обособени позиции, като за всяка от тях ще могат да кандидатстват различни изпълнители, които ще имат ангажимент да осигурят представители на медиите от авторитетни издания от посочените в обхвата на поръчката държави.

Очаква се повече от 420 чуждестранни журналисти да посетят България в рамките на журналистическите турове. Предвижда се в България да дойдат представители на печатни и електронни медии и блогъри със специализирани туристически рубрики или предавания.

Туровете са общо 60 и ще включат представители на водещи медии от над 50 важни за страната ни пазари. Сред тях са Великобритания, Ирландия, Франция, Скандинавските държави, Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Италия, Испания, Португалия, Румъния, Турция, Гърция , Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Сърбия, Китай, Япония, Индия, Израел, и др. Данните на официалната статистика показват, че за миналата година от тези страни в България са били над 6,5 милиона туристи.

Основната цел на туровете е да се рекламира страната чрез чуждите медии. Журналистите ще обиколят зимните и летните курорти и малките селца с културен и селски туризъм, културните паметници, ще видят занаяти и обичаи. Туровете на чуждите журналисти са част от Годишната стратегия за реклама на страната ни.