OffNews.bg

3 юли: Въпреки забраната в Каварна се лее бетон до плажа

Въпреки забраната за строителство през летния сезон, в Каварна се лее бетон на метри от плажа и не повече от 50 метра от морето.

Бившият кмет на града Цонко Цонев ни изпрати снимка, на която се вижда как бетонна помпа излива плоча на хотела, който е точно на входа към пясъчната ивица.

Снимката е от събота, 1 юли, но днес, 3 юли, положението е абсолютно същото - строителството продължава, каза Цонев.

По закон строителството по морето се прекратява на 15 май. По изключение общината може да удължава срока за строителство до 30 юни. Каварна беше сред малкото морски общини, които удължиха времето за строежи и разреши строителни работи до максимално допустимия срок - 30 юни. Явно обаче и той не е достатъчен за инвеститора и въпреки, че днес сме 3 юли, шумната работа продължава точно до плажуващите туристи.

Продължаващите строителни работи са на нов хотел. Собствеността му е свързана с близкия до кметицата Нина Ставрева бизнесмен Валентин Николов. Той е собственик на известното заведение на плажа в Каварна "Българка" и на ресторанта в Калиакра.

Николов беше основният инициатор на плановете за затваряне на достъпа до популярния плаж Болата край село Българево, които породиха големи протести сред местните.

С него са свързани и скандалните планове на общината да построи висящ паркинг върху плажа, представяйки го за укрепване на склона. Това се прави, за да паркират гостите точно пред заведението на Николов, твърдят каварненци.