OffNews.bg

Кайл Едмънд отне мечтата на Григор Димитров за титла от Australian Open 2018

Мечтата на Григор Димитров за титла от Откритото първенство на Австралия през 2018 г. бе отнета от Кайл Едмънд. 23-годишният британец - №49 в света, победи в четири сета с резултат 4:6, 6:3, 3:6 и 4:6 първата ни ракета и трети в света тенисист.

Четвъртфиналният двубой продължи два часа и 49 минути и бе третият в дневната програма на централния корт „Род Лейвър Арина“.

Той изпрати на полуфинал британеца, който ще се изправи срещу световния номер 1 Рафаел Надал или Марин Чилич, които играят във вечерната сесия.

Миналогодишният полуфиналист Григор Димитров напуска надпреварата, а следващият му турнир е на родна земя – в София, през февруари.

Първи сет

Едмънд започна със силен натиск още от първия гейм и успя да пробие подаването на Григор – 0:1, а своя взе на нула – 0:2. Лошото начало не уплаши Димитров и той бързо намали преднината – 1:2. Не успя да пробие следващото подаване на съперника, но взе своето, без да му даде и точка - 2:3. Двойна грешка на Едмънд в шестия гейм изравни резултата - 40:40, и отвори възможността за връщане на пробива. Две топки в аут и той беше факт - 3:3. След комфортен седми гейм за Григор такъв последва и за 23-годишния британец, роден в Йоханесбург и живеещ в Бахамските острови - 4:4. Следващото предизвикателство за българина дойде в деветия гейм, когато Едмънд получи две точки за пробив и се възползва от втората - 5:4. Шест минути и половина по-късно, след няколко опита за пробив, британецът се наложи и спечели сета - 4:6.

Втори сет

Началото на втория сет също предложи пробив. След сервис гейма си Григор спечели и подаването на съперника - 2:0. За малко да загуби подаването си на нула в третия гейм, но Григор съумя да спечели пет поредни точки за 3:0. Много трудно Едмънд спечели първия си гейм - 3:1. Той взе още два и това бе всичко в сета - 6:3 за Димитров.

Трети сет

По-различен бе третият сет в сравнение с първите два - с по-интересни разигравания, с майсторски спечелени точки и без ранни пробиви. Двойна грешка обърка играта на Григор в ключов момент и подари осмия гейм на Едмънд. Българинът я допусна при 30:40 и след нея резултатът стана 3:5. Димитров не успя да върне пробива и сетът отиде в сметката на британеца - 3:6.

Четвърти сет

Сервис гейм след сервис гейм, без пробиви - така се развиваше мачът в четвъртия сет през първите 4 гейма. В петия пробивът дойде и бе в полза на Едмънд. Григор обаче веднага го върна и резултатът отново бе изравнен - 3:3 гейма. След 4-минутна битка на корта и седмият гейм бе за Григор, който поведе с 4:3. Едмънд изравни, но проби отново подаването на Григор (4:5) и спечели последния гейм, сета и мача след общо два часа и 49 минути.

Най-важното беше да се справя с нервите си, да се концентрирам, каза щастливият Едмънд след мача. Чест е да бъда част от тази елитна група, заяви роденият в Йоханесбург и живеещ в Бахамските острови играч по повод останалите тенисисти, достигнали това ниво в първия турнир от Големия шлем за 2018 г.