OffNews.bg

19-годишният Карлос Алкарас триумфира на US Open и стана номер 1 в света

Испанецът Карлос Алкарас спечели титлата на сингъл при мъжете на Откритото първенство на САЩ по тенис. 19-годишният Алкарас победи във финала 23-годишния норвежец Каспер Рууд с 6:4, 2:6, 7:6 (1), 6:3 за три часа и 20 минути.

Испанският тенисист спечели първата си титла от Големия шлем и стана най-младият водач в световната ранглиста в историята. Той е и най-младият шампион в Шлема след Надал, който спечели първата си титла на „Ролан Гарос“ преди 17 години и най-младия, печелил в Ню Йорк след Пийт Сампрас през 1990-а.

И третият в схемата Алкарас, и петият поставен Рууд се стремяха към първи трофей от турнирите от Големия шлем, както и първото място в класацията при мъжете. Карлос Алкарас е малко повече от година по-млад от Лейтън Хюит, когато австралиецът бе начело през 2001-а. Финалистът Каспер Рууд пък заема второто място в световната ранглиста.

От първия момент, в които Алкарас привлече вниманието с класирането си на четвъртфиналите в Ню Йорк измина само година, но талантът му вече е добре познат в спорта, изкачването му в ранглистата бе скоростно.

Испанецът демонстрира сериозна физическа подготовка, възстановявайки се след три последователни петсетови двубоя, два от които завършиха след 2:00 часа през нощта.

Финалът се игра под покрива на корт „Артър Аш“ в дъждовния Ню Йорк, а Карлос Алкарас поведе със сет след 6:4 на старта. Каспер Рууд проби на два пъти противника си във втората част, изравнявайки за 1:1 след 6:2 в своя полза. Норвежецът имаше два сетбола в оспорваната трета част при 6:5, но Алкарас се справи и в тайбрека бе убедителен. Испанецът поведе с 4:2 след пробив в четвъртия сет и приключи мача при втория си мачбол.

„Това е нещо, за което мечтая от дете – да бъда номер 1 в света, да бъда шампион в Големия шлем“, заяви Карлос Алкарас в интервюто си на корта след мача. „Цялата тежка работа, която свърших с моя екип, със семейството ми, се отплати. Аз съм само на 19 години, така че всички сложни решения взимам със семейството и екипа ми. Този моменти е наистина, наистина специален за мен“, добави той.

„Винаги казвам, че няма време за умора във финалите на турнир от Големия шлем или на друга надпревара. Трябва да дадеш всичко от себе си. Искам да бъда на върха за много, много седмици. Надявам се и много години. Ще работя здраво отново и ще продължа да се боря за нови трофеи“, каза още Алкарас, който прекара 23 часа и 40 минути на корта в последните си седем мача.

„Знаехме за какво играем и какви са залозите. Номер 2 в света също не е толкова лошо. Ще продължа да преследвам първата си титла от Големия шлем“, обеща Каспер Рууд.

Преди финала на Откритото първенство на САЩ с минута мълчание бе отдадена почит на над 3000 души, които загубиха живота си при атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година.

Тазгодишното издание на турнира подобри рекорда по посещаемост и за първи път във всяка сесия "Артър Аш", който има капацитет 23 859 зрители, бе разпродаден, обявиха организаторите. По време на мачовете в последните две седмици 776 120 души са посетили кортовете в Ню Йорк, подобрявайки предишното постижение от 737 872, записано през 2019 година.