OffNews.bg

ВАП разпрореди на ДНСК проверка на строежа на Алепу

Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на началника на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) да направи незабавна проверка на законността на строеж „Алепу вилидж“ в община Созопол. 

ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите и министъра на регионалното развитие и благоустройството. Върховните магистрати работят заедно с Окръжната прокуратура – Бургас. Установено до момента е, че брегоукрепителното съоръжение по-скоро прилича на сграда - споменават се асансьорна клетка и стълбище, което поставя въпроси за съответствие на изграденото с разрешението за строеж.

Проверката е от компетентността на ДНСК и следва да се установи на място и по документи дали се спазват всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), подзаконовите нормативни актове по прилагането им, както и другите нормативни актове, свързани със строителство в защитени зони. Трябва да се провери поотделно и комплексно целият инвестиционен и строителен процес, да се проведат огледи на място, като се изискат всички данни.

ВАП настоява да получи резултатите от проверката максимално бързо с обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица.