OffNews.bg

Сват на депутата от ГЕРБ Жоро Пъската отива на съд за бракониерство

Утре Свиленградският районен съд ще гледа дела срещу група бракониери, задържани по време на незаконен лов. Единият от тях - Иван Русев, е сват на местния депутат от ГЕРБ Георги Станков, по-известен като Жоро Пъската.

През 2018 г. за Пъската се прочу медийно в национален мащаб с кичозната торта за 55-ия си рожден ден, украсена със златна глазура и банкноти от 500 евро. Въпреки че е народен представител вече 4 парламента (44-о, 45-о, 46-о и сегашното 47-о НС) Станков е сред най-незабележимите депутати. Парламентарните репортери масово не си спомнят да са го виждали да говори от трибуната, както и да вземе отношение по която и да е тема. В същото време на първите парламентарни избори през миналата година -  тези на 4 април, Пъската, който е бивш шеф на БАБХ в Хасково, в чийто ресор е т. нар. "златен гьол" на Капитан Андреево, получи уникалните 13 655 преференции като втори в местната кандидатдепутатска листа на ГЕРБ. По този показател той се оказа по-обичан от герберите дори и от лидера на партията Бойко Борисов.

Единият от задържаните за бракониерския лов - Иван Русев, е сват на Станков - синът му е женен за дъщерята на Пъската.

Случаят е от 11 декември 2021 г. Тогава при проверка служители на Изпълнителна агенция по горите край село Дъбовец, община Любимец, е установена група от 7 бракониери. Те нямат редовно разрешително, което е нарушение на чл. 84, ал. 1 от Закона за лова и опазването на дивеча. Талоните не са били попълнени, липсвала е дата и място на ловуване. Именно това са основните атрибути, които ако липсват, разрешителното е невалидно. Бракониерите са членове на ловна дружина Дъбовец.

Сред бракониерите са и Иван Илиев, началник на болницата в Любимец, както и синът му Радко Илиев, служител в общината и активист на ГЕРБ. При проверката се оказва, че двамата са си разменили оръжията, което също е нарушение на закона.

При проверката са присъствали служители от отдел Специализирани тактически действия от областната дирекция на полицията в Хасково, както е на Гранична полиция.

На бракониерите са съставени актове, а в последствие и наказателни постановления от Регионална дирекция по горите в Кърджали. Наложените наказания са по 50 лева глоба, конфискация на ловните оръжия и тригодишна забрана да ловуват. Нарушителите обаче ги обжалват пред Свиленградския районен съд.