OffNews.bg

СГП: И повторно внесените от МВР проекти за повдигане на обвинение нямат стойност (видео)

И повторно внесените от МВР проекти за повдигане на обвинение срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, че са изнудвали укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков, нямат процесуална стойност, става ясно от съобщение на прокуратурата, публикувано на фейсбук страницата на държавното обвинение.  

"Към момента в Софийската градска прокуратура не са представени доказателства да е имало упражнено неправомерно въздействие и принуда спрямо Васил Божков. Не разполагаме и с доказателства да е било извършено изнудване, за което е образувано досъдебното производство", казва във видеообращението говорителят на СГП Десислава Петрова.

На 21 март в прокуратурата са били депозирани три проекта на постановления за привличане на политически лица в качеството им на обвиняеми по повод изнудването на Васил Божков.

Но документите нямат подпис, не е било посочено име, а само длъжността на разследващия полицай.

"Разследващите полицаи нямат правомощия да повдигат обвинения на лица, членове на Министерския съвет към момента на деянието", посочва говорителят и обяснява, че разследвания за престъпления, извършени от лица от МС, се правят само от следовател, който принадлежи към съдебната власт, за да има гаранция срещу евентуален произвол и злоупотреба с власт.

"Във връзка с порочно извършените на 17 март 2022 г. претърсвания и изземвания, които не могат да бъдат повторени, присъствалите на тях поемни лица ще бъдат разпитани от следовател, а на иззетите предмети и вещи ще бъде извършен оглед", казва Петрова.

И допълва, че свидетелите ще бъдат разпитани повторно от следовател.