OffNews.bg

Съдия пусна в Русия лидера на Русофили. Цацаров пита защо

Главният прокурор Сотир Цацаров сигнализира Инспектората на Висшия съдебен съвет по досъдебното производство срещу председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов. 

Причината за сигнала, адресиран и до административния ръководител на Специализирания наказателен съд, е станал друг сигнал от наблюдаващия прокурор по делото Мария Макрелова. В него тя посочва, че адвокатите на обвиняемия Малинов са поискали да отпадне мярката му за процесуална принуда, която съдържа и забрана той да напуска страната.

Повод за искането е мероприятие в Руската федерация, организирано от Фонд "Руский мир" и Международния славянски съюз, което се провежда от 1 до 5 ноември. Малинов е бил поканен за участие и връчване на правителствена награда.

Съдия Андон Миталов е дал разрешение Николай Малинов да напусне пределите на страната за посочения период. Според главния прокурор обаче съдията е дал разрешение, без да се произнесе по отправеното пред него искане за цялостна отмяна на мярката.

Малинов беше привлечен към наказателна отговорност по обвинение в шпионаж в началото на септември, а съдът му определи мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лв.