OffNews.bg

Съдия Гьонева за момичето с 400 шева: Работим с доказателства от експертизата, не по снимки

Съдебно-медицинската експертиза на пострадалата Дебора Михайлова, която получи 400-те шева от порезните рани, нанесени й с макетно ножче от Георги Николаев, е причината съдия Татяна Гьонева да пусне обвиняемия под домашен арест. Това обясни съдийката от Стара Загора в първи коментар по случая. Заедно с нея бяха председателят на съда Красимир Георгиев и шефът на състава, постановил съдебния акт, съдия Тоньо Тонев.

Съдия Гьонева посочи, че става въпрос за обвиняем, който е привлечен към наказателна отговорност за средна телесна повреда

"В този случай ние сме длъжни при причинено телесно увреждане и при искане за вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само съпричастност към обвиняемия, но и в това доказателствата да установяват наличната квалификацията, за която той е привлечен", заяви Гьонева.

Тя допълни, че не става въпрос само за започнато разследване по чл. 129, а вече има конкретика - привлечен е обвиняем към наказателна отговорност. В този случай по думите й са много важни съдебно-медицинските експертизи.

"Заключението на съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които отделно и в съвкупност посочват разстройства на здравето, но не и опасност за живота. Затова колкото и да звучи стряскащо за обществеността, но законодателят го идентифицира като лека телесна повреда", обясни тя и добави, че за да има средна телесна повреда, следва да е налице поне временно разстройство на здравето, което да е опасно за живота.

"Видяхме снимките. Ние по снимки не можем да преценим какви са нараняванията. Няма как да работим с предположения", изтъкна тя.

Съдия Гьонева благодари на всички, които са я подкрепили "в това време на изпитание, защото хората, които ме познават, знаят какъв човек съм, как работя".

"Искрено се надявам занапред да отразявате и нашите успехи и позитивното в нашата работа. Аз обичам работата си, работя я с желание, със сърце", обърна се тя към журналистите. 

Председателят на съда в Стара Загора Красимир Георгиев заяви, че не може да коментира съдебния акт, но е убеден, че съдебният състав, единодушно подписал съдебния акт, е постановил законосъобразен акт.

"Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура", посочи той.

Гьонева пък заяви, че разбират човешката реакция ("ние също сме хора"), но работата им е да гледат доказателствата.

"Ако излезе, че е неправилно задържан, знаете какви производства следват. Пак ние ще сме виновни. Много е важно да се прецени правилно в този момент има ли основание за задържането или не. Като се върне делото на досъдебното производство, няма пречки да се назначават допълнителни експертизи", коментира още Гьонева.

Още по темата тук, тук и тук