OffNews.bg

Съдът даде 20 години затвор на Десислава Иванчева

Специализираният съд призна отстранения кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева за виновна за вземане на подкуп и ѝ определи наказание от 20 години лишаване от свобода, 10 000 лева глоба, конфискация на имущество и забрана да заема публична длъжност в следващите години. 

Зам.-кметът Биляна Петрова получи 15 години затвор, 15 000 лева глоба и 15-годишна забрана за заемане на публична длъжност.

Соченият за посредник при предаване на подкуп Петко Дюлгеров получи 12 г. затвор, 12 000 лева парична глоба и конфискация на имущество.

Присъдата прочете съдия Иво Хинов.

Решението на първата съдебна инстанция може да бъде обжалвано.

Според обвинението отстраненият кмет е поискала подкуп на стойност общо 500 хил. евро от инвеститора Александър Ваклин, за да придвижи негови забавени преписки в общината. Посоченият за посредник Петко Дюлгеров е приел 70 хил. евро за една специфична преписка, като част от тях е щял да задържи за себе си и друга част - да предаде на Иванчева.

Преди една година Дюлгеров бе задържан с 14 хил. евро, а в същия ден Иванчева и Петрова бяха арестувани в зрелищна акция, след като останалите пари бяха намерени в колата им.

Прокуратурата базираше обвиненията си срещу тримата на свидетелски показания, следи от белязаните пари и документи. Миналата седмица обаче Петко Дюлгеров се оттегли от първоначалните си показания и заяви, че е говорил под натиск и му било обещано да бъде освободен, ако даде "правилните показания".