OffNews.bg

Прокуратурата внесе искане за прекратяване на първата партия на Марешки

Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийски градски съд (СГС) искова молба за прекратяване на политическа партия „Национално движение свобода и демокрация“ (ПП „НДСД“) представлявана от Веселин Марешки, съобщиха от прокуратурата.

Магистратите са установили три основания за разпускане на политическата партия.

Първо, ПП „НДСД“ не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г. Второ, партията не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган, съгласно Закона за политическите партии и устава на партията, не по-малко от веднъж на 5 г. Третото основание е, че НДСД не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

Политическата партия не е участвала повече от 5 г. от последната й съдебна регистрация в избори за народни представители, президент, вицепрезидент или за общински съветници и кметове.

Дни преди парламентарните избори на 26 март Софийска градска прокуратура (СГП) бе сезирана от ЦИК за извършване на проверка за това дали апекарско-бензиновия бизнесмен е спазил Закона за политическите партии. Оказа се, че Марешки освен в новата си формация ВОЛЯ се води лидер и на „Национално движение свобода и демокрация“. Според закона гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия само ако не членува в друга партия. 

От партия ВОЛЯ не се ангажираха с коментар по повод исковата молба за прекратяване на първата партия на Марешки.