OffNews.bg

Прокуратурата разследва депутата Елена Гунчева за престъпление против републиката

В Специализирана прокуратура са постъпили сигнали от граждани, в които се твърди, че български народен представител с инициали Е. Г. евентуално е извършил престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс (чл. 98).

Въпросният член казва, че който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против републиката, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 г. Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против републиката.

Зад инициалите стои депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева, която разбуни духовете с пост във фейсбук отпреди няколко дни. “Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високо точкови (вероятно има предвид “високоточни” - бел. ред.) оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата”, написа Гунчева.

Днес посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство се присъединиха към колегите си от ЕС, които осъждат заплахите за насилие срещу Министерския съвет и посланика на САЩ, отправени от депутата на "Възраждане". "Такива заплахи не могат да бъдат оправдани и ние заставаме заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества", се казва в позицията на първите дипломати на 8-те държави.

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор от спецпрокуратурата незабавно е разпоредил проверка по случая. След приключването й Специализираната прокуратура ще предостави допълнителна информация, обещават от там.