OffNews.bg

Прокуратурата разследва бившия кмет на Благоевград

Окръжната прокуратура в Благоевград е открила данни за извършени престъпления по служба от бившия кмет на града Атанас Камбитов и е изпратила преписката към Специализираната прокуратура.

Това съобщи бТВ след разследване на телевизията за липсата на минерална вода в благоевградския плувен комплекс, въпреки че за прокарването й са похарчени 400 000 лв. общински пари. Захранен е обаче частен хотел.

Историята започва преди 4 г., когато общината решава да превърне града в СПА дестинация. Според проекта за изграждане на водопровод, заложен в общинската програма за развитие, той трябва да отведе водата до новия модерен плувен комплекс. За да има изгода и за общината, се сключва публично-частно партньорство с хотел, който също да ползва минерална вода.

Но тръбата тръгва от центъра на града и стига до хотела. Басейнът остава незахранен.

Това кара председателя на общинския съвет Андон Тодоров да пусне сигнал в прокуратурата срещу кмета на града, който тогава е Атанас Камбитов - бивш член на ГЕРБ, по-късно преминал в партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България". Самият Тодоров е сред общинарите "за" изграждане на водопровода

"Не е защитен общественият интерес, основният въпрос, който ме провокира, е точно това. Захранен е хотелът, вече се ползва минералната вода, но в общинската част няма още, общественият интерес не е защитен", обяснява Тодоров.

Собственикът на хотела Румен Калайджиев пък казва, че договорът е направен в съотношение 51 към 49%. Макар че той ползва 4 пъти по-малко вода, плаща 51% от сметките. Това прави и по време на пандемията, въпреки че хотелът не работи.

"От ден първи тези съоръжения стават общински. Договорът е изпълнен, перфектен и аз си изпълнявам задълженията по него така, както за стопанисване на водата, така, както и за заплащане на количествата, които използвам", твърди Калайджиев.

Председателят на общинския съвет оправдава първоначалното си заблуждение с това, че от общинска администрация им обяснили - ако не гласуват за тръбопровода, ще се обърнат срещу децата и пречат на развитието на спорта. Не довършил нещата, защото не му стигнало време. Водопроводът получил разрешително само месеци преди изборите, на които той губи от Румен Томов.

Единственият, който преди 4 г. е бил против, е общинският съветник Георги Васев, защото се усъмнил, че водата ще бъде достатъчна за захранване на обектите.

"Аз не знам какви гайди им свирят в главите и на тогавашния, и на сегашния кмет, но тогавашният кмет примерно има някакво обяснение, че обектът нямаше разрешително за ползване към момента за взимане на решение за утвърждаване на бюджета за съответната година. А за новия кмет, бога ми, не мога да отговоря, защото не знам", обяснява Васев.

Ситуацията остава непроменена през следващите 2 г. Управителят на "Спортни имоти" към общината Валери Миков обяснява това с притеснения, че обектът може да изгуби гаранцията си.

Докато тече сагата, водата изтича в канализацията.

Междувременно общинският съвет в града избра Ясен Попвасилев временно изпълняващ длъжността кмет до провеждане на частични избори. До решението се стигна, след като правомощията на избрания на местните избори през 2019 г. кмет от БСП Румен Томов бяха прекратени с окончателно решение на Върховния административен съд.